Kako da se rashladite tokom noći

Ne možete da zaspite ovih dana zbog tropskih vrućina? Niste jedini! Evo nekoliko saveta kako da se rashladite pre spavanja i tokom noći kako biste lagano utonuli u zemlju snova. Ovaj zanimljivi ilustrovani infografik sasvim sigurno će vam pomoći.

Ne možete da spavate zbog vrućine? Evo praktičnih saveta, možda vam neki pomogne:

1. Napravite promaju
Ok, svi znamo da je “promaja” najstrašnija bolest od koje pate narodi na Balkanu, ali ukoliko temperatura i tokom noći “zakuca” na +30, promaja će vam biti više nego draga. Otvorite prozore i vrata i pokušajte da napravite blago strujanje vazduha koje će bar delimično ohladiti spavaću sobu.

2. “Rasteretite” krevet
Paklene vrućine i leto sigurno nisu prijatne ukoliko ste navikli da spavate sa 3 jastuka i pokrivačem. Debeli perjani jastuci pravo su zlo jer će vam dodatno “podgrejavati” glavu tokom noći. Opredelite se za neki lakši jastuk i prekrivač.

3. Neka vam bude udobno
Slična situacija je i sa pidžamom. Ne preterujte, obucite ono u čemu se najprijatnije osećate, pa makar to bila stara povcepana majica. Bitno je da vam je prijatno.

4. Što niže, to bolje
Hladan vazduh se spušta dok se topao vazduh diže, to svi znamo, a isti princip funkcioniše i u našim sobama. Zato čak i kada vam je uključen ventilator ili klima vrlo često možete osetiti da je pod hladan a da je vama prevruće. Ukoliko je moguće spustite krevet bliže podu.

5. Hladan oblog
Ukoliko vam vrućina baš smeta i nikako ne možete da se opustite i osećate kao da gorite, pokušajte jedan od sledećih trikova: pokvasite krpu ili peškir hladnom vodom i stavite na čelo, na vrat i potiljak jer ćete tako najbrže “ohladiti” glavu; potopite stopala u hladnu vodu i za tili čas ćete osetiti kako vam pada temperatura. Ukoliko baš nikako ne podnosite vrućine, pokušajte da zaledite termofor i stavite ga blizu stopala.

6. Ledeni ventilator
Koliko ste samo smešnih fotki videli koje kao glavne aktere imaju ventilator i led? Ali zaista to funkcioniše. Stavite flašu ili posudu sa zaleđenom vodom ispred ventilatora i uživajte u ledenom povetarcu.

To su samo neka od mogućih rešenja. Pokušajte, ništa vas ne košta, možda zaista pomažu 😀

a9PAOdD_700b

Foto: 9gag

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: