Za upis na ETF petice i test bez greške

Na osnovu preliminarnih i konačnih rang-lista kandidata u junskom upisnom roku, najveći broj poena neophodnih za upis na budžet ove godine zabeležen je na Elektrotehničkom fakultetu, gde je bilo potrebno skoro 99 poena, za razliku od prethodne godine, kada je bilo dovoljno 80. Profesor Branko Kovačević, bivši dekan ETF i predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu, objašnjava ovaj “fenomen”.

– Zapaženo je veće interesovanje za ovaj fakultet jer se posao uopšte ne čeka. Dešava se da čak i na trećoj godini počnu da zarađuju, pa imamo problem da ih nateramo da završe studije. Današnja omladina je pragmatična i bira fakultet koji školuje studente za tržište rada – kaže Kovačević.

Da velika konkurencija ne znači i teži put do indeksa, potvrđuje objavljena rang-lista Fakulteta organizacionih nauka. Iako se za jedno mesto borilo čak troje brucoša, kandidati su se upisali na budžetsko finansiranje sa čak 7,36 poena manje nego prethodne godine. Sličan trend uočen je i na Filološkom fakultetu, koji ove godine nudi najviše budžetskih mesta, a za zauzimanje jednog od ukupno 770 neophodno je 1,13 poena manje nego prošle godine.

Da su studije novinarstva manje popularne, svedoči pad neophodnih poena za finansiranje studija iz budžeta na Fakultetu političkih nauka sa 72 na 67,86. Isto važi i za buduće lekare, a jedan od razloga možda leži i u tome što studiranje medicine može da se otegne i na više od 10 godina.

Prof. dr Petar Bulat, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta, kaže da je od 1.234 kandidata prijemni ispit položilo njih 765.

– Ove godine je prijemni ispit bio teži, prošlo ga je samo dve trećine kandidata. I ove godine Medicinski fakultet je bio među traženijima jer su se za jedno mesto prijavila dva i po buduća studenta. Ovaj fakultet je jedan od onih koji se najduže studira jer kada se završi fakultet, tek predstoji učenje za lekara. Međutim, i pored velike navale, suočavamo se s deficitom lekara – objašnjava Bulat.

Za jedno od 600 budžetskih mesta na Pravnom fakultetu ove godine potrebno je minimum 72,20 poena, a zanimljivo je da je samo jedan brucoš, Miloš Nešić, uspeo da tačno uradi ceo prijemni i s bodovima iz srednje škole ostvari 100 poena.

Ipak, nije retkost da svršeni srednjoškolci polažu prijemni na više fakulteta, te nakon objave rezultata oslobode čak i budžetsko mesto za kolegu s manje poena, a prava slika biće poznata tek nakon upisa.

Više na www.blic.rs

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: