Vodič za upis na fakultete

Predajom dokumenata danas počinje upis na fakultete u Srbiji, a na sedam univerziteta o trošku države moći će da studiraju 25.052 studenta.

Budžetske kvote za državne fakultet ostaju uglavnom iste kao i prošle godine – minimum 48 bodova, a školarine na većini fakulteta ostale su nepromenjene.

Tako će država na Univerzitetu u Beogradu finansirati školovanje 9.461 studenta, na Univerzitetu umetnosti 284 studenta, Univerzitetu u Kragujevcu 2.268 studenata, Univerzitetu u Nišu 3.173 akademca, Univerzitetu u Prištini 1.077 studenata i u Novom Pazaru 620, dok će Univerzitet u Novom Sadu upisati 8.169 budžetskih studenata.

efa8a68c98ee681417365dbb0733b65a (1)
Foto: RAS Srbija
Prema istraživanjima, najveće interesovanje vlada za studije medicine, elektrotehnike i filologije. Najviše brucoša dobiće indeks Univerziteta u Beogradu, a najviše mesta za budžetske studente ima na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata predviđeni su rokovi za primedbe i žalbe, a fakulteti moraju da objave konačne rang-liste do 10. jula.

Maturanti mogu da se prijave za polaganje prijemnog na više fakulteta jer nisu neophodna originalna dokumenta, nego su dovoljne i fotokopije svedočanstava svih razreda srednje škole i diplome o položenom završnom ispitu.

 Najveće interesovanje vlada za studije medicine, elektrotehnike i filologije.

Svaki fakultet mora da organizuje polaganje prijemnog od 29. juna do 2. jula. Ne postoji mogućnost da se za prijavljene kandidate ponavlja prijemni ako u isto vreme imaju ispit na nekom drugom fakultetu.

Elektronska prijava za upis nije moguća na svim univerzitetima.

– Nisu moguće prijave elektronskim putem zato što je potrebno pet dokumenata, a samo jedan, izvod iz matične knjige rođenih, moguće je pribaviti u elektronskoj formi – objašnjava Petar Veselinović, prorektor za nastavu Univerziteta u Kragujevcu.

22447bae944de3e0461b1a133af7f14c (1)
Foto: RAS Srbija

Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: