Više novca iz evropskih fondova

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin, izjavio je danas, nakon sastanka Erazmus plus komiteta Evropske komisije u Briselu, da iz Srbije dolazi više od polovine podnetih projekata za taj program u prvom ovogodišnjem roku.

Od ukupno 149 projekata sa Balkana, udruženja iz Srbije u prvom ovogodišnjem roku podnela su 85, odnosno skoro 60 odsto, navodi se u saopštenju Ministarstva za omladinu i sport, a prenosi Tanjug.

“To govori o dobrom trendu koji je rezultat sistematskog i kontinuiranog rada sa mladima i njihovim udruženjima”, rekao je Borovčanin.

On je objasnio da je uloga komiteta EK da obezbedi prostor za razgovor i razmenu iskustava između zemalja članica i kandidata za članstvo u Evropskoj uniji po pitanju sprovođenja Erazmus plus programa EU za obrazovanje, trening, omladinu i sport.

Taj program mladima pruža priliku da budu deo različitih projekata u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, podstiče njihova mobilnost, volonterizam i aktivizam, a deo sredstava izdvaja se i za aktivnosti u oblasti sporta.

Borovčanin je podsetio da je Erazmus plus naslednik programa “Mladi u akciji 2007-2014”, u sklopu koga je, iako je kao zemlja kandidat mogla da koristi samo određene komponente programa, Srbija ostvarila značajne rezultate i u navedenom periodu bila regionalni lider po broju podnetih i odobrenih projekata – 317 projekata u iznosu od preko 5,6 miliona evra.

Državni sekretar je upoznao kolege iz zemalja članica EU sa ostvarenim rezultatima u Srbiji, ali i za razmenu iskustva po pitanju uspostavljanja nacionalne agencije za Erazmus plus program, što je i jedan od uslova za zatvaranje Pregovaračkog poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura.

Borovčanin se tokom posete Briselu sastao i sa poslanikom i potpredsednikom grupe “Prijatelji Srbije” u Evropskom parlamentu Francom Bogovičem sa kojim je razgovarao o podršci omladinskim idejama iz Srbije i mogućnostima za razmene, posete i povezavanje mladih iz Srbije i zemalja EU u različitim oblastima, od nevladinog sektora do poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: