Svetski specijaliteti na Sajmu država

Studenti iz više od dvadeset država širom sveta u poseti su našem glavnom gradu tokom održavanja devete Međunarodne studentske nedelje (ISWiB) u Beogradu. Sinoć smo prisustvovali Sajmu država gde su naši studenti i njihovi gosti iz inostranstva imali jedinstvenu priliku da svim gostima sajma predstave delić svoje kulture i počaste nas tradicionalnim specijalitetima.

Učesnici tradicionalne Međunarodne studentske nedelje u Beogradu predstavili su nam hranu i piće, i neke zanimljive suvenire, pa smo tako upoznali mlade koji nam dolaze iz zemalja regiona, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, ali i iz Nemačke, Norveške, Francuske, Italije, Rusije, Turske, Grčke, Belorusije, Kazahstana, Singapura, i mnogih drugih država. Neki od njih po prvi put su u poseti našoj zemlji i prestonici, dok su drugi već dobro upoznati sa čarima našeg grada.

Posetioci Sajma država, koji se održao sinoć na prostoru Miksališta, svim prisutnim posetiocima predstavili su svoje specijalitete pa ste tako mogli da degustirate, pored tradicionalne srpske kuhinje na štandu domaćina, gumene bombone i čuveni biljni liker na štandu studenata iz Nemačke, čuveno sušeno voće iz Kazahstana, ratluk i alvu iz Turske, vino, slani sir i grčku salatu na štandu kolega iz Grčke. Veliko interesovanje privukla je i usoljena riba i ruski kvas koji su nam ponudili studenti iz Rusije, a veliko interesovanje stranih studenata naravno privukao je i naš štand koji je obilovao domaćim specijalitetima, pa su tako ajvar, gibanica, proja, domaća pogača i čvarci, uz nezaobilazne vanilice i domaći džem sasvim sigurno pobrali simpatije svih posetilaca sajma.

Međunarodna studentska nedelja održava se deveti put po redu u Beogradu i svake godine okuplja veliki broj mladih iz čitavog sveta. Ove godine manifestacija će trajati do 19. jula kada će učesnici festival prošetati Knez Mihailovom ulicom. Cilj ovogodišnje nedelje studenta je “otpakivanje”, odnosno prevazilaženje multikulturalnih, jezičkih i verskih razlika među studentima širom sveta. Prema rečima organizatora, svi studenti su u našu zemlju došli samostalno prijavivši se na konkurs. Gosti iz inostranstva tokom boravka u Beogradu imaju organizovan čitav niz radionica i predavanja, dok su za sve posetioce organizovane i brojne zabavne aktivnosti i obilasci grada.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: