Stefan i Dan pobednici debatnog turnira

Stefan Siridžanski, alumnista Univerziteta u Beogradu i Dan Lahav, student Tel Aviv Univerziteta, pobednici su međunarodnog studentskog debatnog turnira Belgrade Open 2015, održanog 31. oktobra i 1. novembra na Pravnom fakultetu u organizaciji edukativne debatne mreže Otvorena Komunikacija.

Na ovogodišnjem turniru, koji se održava već četrnaest godina, učestvovalo je 36 timova i preko 70 studenata iz Izraela, Švedske, Turske, Mađarske, Rumunije i Hrvatske.

Nakon 5 takmičarskih rundi i polufinala, najbolja četiri tima borila su se za titulu pobednika Beograda na temu da li treba prestati sa upotrebom koncepta genocid tokom krivičnih suđenja (This house would cease using the legal concept of genocide in criminal proceedings).

U finalu su se našla četiri najbolja tima: Andrija Đonović, student Pravnog fakulteta i Marko Ćirović, student Fakulteta organizacionih nauka, drugi tim činili su Miloš Rafailović, student Pravnog fakulteta i Đorđe Jovićević, alumnista Fakulteta političkih nauka, treći tim bili su student iz Mađarske, sa Centralnog evropskog univerziteta, Alex Moise i Kristina Georgieva, i ovogodišnji pobednici Stefan Siridžanski i Dan Lahav.

Ovogodišnji sudijski panel, koji se sastojao od studenata iz Britanije, Hrvatske i Srbije, doneo je jednoglasnu odluku da su najbolje argumente na zadatu temu izneli Stefan i Dan.

Pored finalne teme o pravnoj upotrebi genocida, studenti su tokom dva dana turnira imali priliku i da odmere argument kroz teme kao što su: podržavanje Ruske vojne intervencije u Siriji, ukidanje školarina na univerzitetima, primoravanje sveštenika da prijave nasilne zločine za koje saznaju tokom ispovedanja, ograničavanje kretanja građanima koji žive u zemljama članicama Evropske unije, ako te zemlje odbiju da prime srazmeran broj izbeglica i mnoge druge teme.

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: