Rođendan Beogradskog univerziteta: Studenti, samo jasno i glasno

Univerzitet u Beogradu obeležio 208 godina od osnivanja, akademik Kostić poručio studentima da budu „jasni i glasni”. Rektor Bumbaširević: Cilj je još bolja pozicija na Šangajskoj listi.

Velika je čast biti deo Univerziteta koji je u svojoj punoj snazi prvenstveno zbog svog visokog kvaliteta. Ovim rečima Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pozdravio je danas istaknute akademike, profesore i studente na svečanosti povodom obeležavanja 208. godišnjice Univerziteta u Beogradu (BU). Šarčević je izrazio nadu da će i ostali univerziteti u Srbiji, državni i privatni, dostići Beogradski univerzitet po kvalitetu obrazovanja.

Dan sećanja na početak nastave u Velikoj školi, koju je osnovao Dositej Obradović, protekla je u sabiranju uspeha. Poseban akcenat bilo je novo pozicioniranje na Šangajskoj listi, gde je BU rangiran između 201. i 300. pozicije.

Rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević izjavio je da je taj univerzitet u proteklih godinu dana popravio svoju poziciju na Šangajskoj listi zahvaljujući nastavnicima, istraživačima i studentima doktorskih studija koji su svoje rezultate objavljivali u naučnim časopisima.

Bumbaširević je podsetio da Univerzitet u svom sastavu ima 31 fakultet, 11 naučnih instituta i skoro 100.000 studenata, koji pohađaju neki od ukupno 137 studijskih programa.

Predsednik SANU Vladimir Kostić obratio se najboljim studentima i, kako je naveo među njima i budućim članovima Akademije, rečima “samo jasno i glasno”.

Kostić je ispričao priču o svom ocu kojeg je, kada je upisivao školu u mestu na jugoistoku Srbije, nepismeni otac savetovao da pred profesorima bude “jasan i glasan”.

STUDENTSKI PROTEST

Grupa od oko 200 studenata okupila se danas na protestu na platou ispred Filozofskog fakulteta kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, kako tvrde loše komunikacije s Ministarstvom prosvete.

– Trenutni problemi tiču se upisa u novu školsku godinu. Ministarstvo je predložilo da broj bodova za rangiranje na budžet ostane 48 ESPB, stari studenti će dobiti produžetak za dve godine, a produžena je godina za sve studente koji su na završnoj godini bili na budžetu – kaže Marija Radovanović, student prorektor BU.

Foto: Matija, Wikimedia Commons

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: