REDOVI ISPRED ČITAONICA PRED ISPITE Ko ne dođe u 7.00 ujutro neće naći mesto!

Kapacitet čitaonica u Narodnoj biblioteci Srbije je 600 mesta, međutim u vreme ispitnih rokova nema mesta za sve. Već u 10 sati su sve čitalačke klupe popunjene, što predstavlja problem velikom broju studenata.

Redakciji “Blica” obratila se nezadovoljna Dragana Nikolić (29), studentkinja Fakulteta veterine koja zbog zdravstvenih problema ne može da čeka red od sedam ujutru ispred biblioteke, pa tako biva uskraćena za mesto za učenje.

– Razumem da je kapacitet mali, ali ako plaćam članarinu očekujem da imam i svoje mesto. Ujutro idem na terapije i zbog toga ne mogu da dolazim tako rano kako bih zauzela svoj red – kaže Dragana Nikolić.

Iz uprave Narodne biblioteke Srbije kažu da je već uobičajeno da se u vreme ispitnih rokova red stvara od sedam ujutru, kao i da dok su sva mesta popunjena, korisnici čekaju da se neko od njih oslobodi.

Dragana Nikolić je apsolvent i ostalo joj je još par ispita. Ovog meseca kaže da je u biblioteku uspela da uđe samo tri puta i zbog toga ne namerava da produži svoju člansku kartu.

– Ukoliko nemaju kapacitet neka organizuju drugačiji rad biblioteke, možda postoje rešenja kao na primer da se više ne izdaju nove članske karte studentima – predlaže Dragana u nadi da će se uslovi poboljšati i naći zajedničko rešenje.

Iz uprave Narodne biblioteke Srbije tvrde da se rešenja planiraju i implementiraju kako bi omogućili efikasniju kontrolu iskorišćenosti mesta u čitaonicama.

–  Žalbe se dešavaju u zenemarljivo malom broju u odnosu na to da u toku dana procirkuliše preko 800 korisnika koji koriste fondove i usluge Narodne biblioteke Srbije. Mi se trudimo da svoje bogate fondove učinimo dostupne korisnicima koji se bave naučno-istraživačkim radom i da se izađemo u susret  korisnicima u skladu sa pravilima biblioteke – istakli su iz ove institucije.

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: