Poslednja šansa za večite studente

- Studenti koji su upisali fakultet po starim propisima (pre 2006.) imaju još ovu školsku godinu da diplomiraju, pošto im rok za završetak studija ističe 30. septembra 2016. To im je poslednja šansa da okončaju studije, jer Ministarstvo prosvete ne namerava da u novom zakonu o visokom obrazovanju ponovo produžava rokove za završetak studija starim studentima. To je za Danas potvrdio Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete, napominjući da bi u suprotnom bili diskriminisani akademci koji studiraju po bolonji, jer po Zakonu o visokom obrazovanju studije mogu trajati dvostruko duže od broja studijskih godina.

– Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) tražiće od Ministarstva prosvete da se tim studentima omoguće dodatni rokovi, iako to nije pravedno prema bolonjcima. Međutim, mi smo predstavničko telo svih akademaca i dokle god postoji masa takvih studenata zastupaćemo i njihove interese – kaže za Danas Andrijan Lemut, predsednik Skupštine SKONUS-a. 
On kaže da je prema podacima od lane, u Srbiji bilo između 15.000 i 20.000 starih studenata, ali da SKONUS nema informaciju koliko ih je u međuvremenu diplomiralo. 
– To što se njima produžavaju rokovi za diplomiranje nikome ne nanosi štetu. Država dobija jer se povećava broj visokoobrazovanih, fakulteti na taj način stiču dodatne prihode, a studentima se omogućuje na dođu do diplome – kaže Lemut.

On podseća da je prošle godine izmenama Zakona o visokom obrazovanju rok za završetak studija starim studentima produžen do kraja školske 2015-16. godine, ali da Ministarstvo prosvete nije prihvatilo zahtev SKONUS-a da se i bolonjcima odobri dodatna godina, kako ne bi izgubili status studenta. Kompromisno rešenje nađeno je u zakonu koji propisuje da visokoškolska ustanova može studentu na lični zahtev da produži rok za završetak studija. To je važilo za generaciju koja je 2006-7. upisana na četvorogodišnje studije i njima je juče istekla dodatna – deveta godina. Isti princip je primenjen i za one koji studiraju na visokim školama.

– SKONUS sada traži od fakulteta i visokih škola da to omoguće generaciji koja je četvorogodišnje studije upisala 2007/08, a trogodišnje 2008/09, a posebno akademcima kojima je ostalo manje od 60 ESP bodova da završe školovanje – kaže Lemut.

Na pitanje šta se dešava sa onima koji ipak izgube status studenta, Lemut objašnjava da se ponovo upisuju na fakultet, odnosno visoku školu, ali da im se priznaju položeni ispiti. Jer jednom položen ispit ne zastareva. Može da se desi da visokoškolska ustanova u međuvremenu promeni studijski program i poveća broj ispita, a tu razliku studenti moraju da polože.

Izvor: www.danas.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: