Plaćanje Bus plusa uskoro mobilnim

Putnici u gradskom prevozu uskoro će moći kartu da plaćaju i mobilnim telefonom, ali još nije sigurno da li će to biti 15. decembra kako su neki mediji najavili.

Beograđani će već za nedelju dana moći da plaćaju gradski prevoz pomoću mobilnog telefona, pišu Večernje novosti.

“Pitanje je dana kada će plaćanje prevoza mobilnim telefonom biti dostupno putnicima javnog prevoza u Beogradu”, kaže Veljko Vlahović, direktor “Apeksa”. – Planirano je da ova opcija proradi do 15. decembra, ali moguće je da to bude i ove sedmice. 

Ko god zaboravi “bus plus” karticu ili novčanik, imaće mogućnost da prevoz plati mobilnim telefonom, pod uslovom da je nešto moderniji, odnosno da podržava pametnu NFC tehnologiju, ima android verziju 4.4 (KitKat) i da se instalira odgovarajuća aplikacija. Zatim će biti dovoljno da se mobilni telefon prinese validatoru i na taj način plati prevoz skidanjem određenog iznosa sa vašeg telefonskog računa (odmah ako je reč o pripejdu, odnosno na kraju meseca ako je postpejd). 

I provera da li je prevoz plaćen biće prilično jednostavna pošto će kontrolori “Bus plusa” na svoje aparate umesto karte prislanjati – mobilne telefone 

Osim ovih softverskih novina, u planu je i projekat validiranja karata na ulazu u železnička stajališta kroz koja prolaze linije “BG voza”. U prevodu to znači da korisnici beogradske železnice više neće moći da se voze za džabe pošto trenutno u vagonima validatori skoro da i ne postoje. 

“Sa gradom imamo usmeni dogovor da osposobimo rampe na ulazu u železničke stanice”, kaže direktor “Apeksa”. – Kontaktirali smo s dobavljačem kako bismo nabavili rezervne delove. Planiramo da osposobimo 16 rampi na kojima je potrebno zameniti mehaničke delove, a potom sledi postavljanje naših aparata i povezivanje. Na taj način pravimo zatvoren sistem na železničkim stanicama “Bg voza”, tako da će svako ko želi da koristi ovaj vid prevoza morati da validira kartu kako bi ušao na stanicu, odnosno peron. 

Okvirno, samo za nabavku potrebnih delova kako bi se osposobile rampe, potrebno je oko 10.000 evra. 

Aparate ugrađujemo o svom trošku, to je kao i održavanje validatora naša ugovorna obaveza. Očekujemo da ovaj posao bude završen do kraja februara – objašnjava Vlahović.

Foto: ilustracija

 

Izvor: B92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: