Peticija za produženje roka “večitim studentima”

Studentima koji su upisali fakultet pre uspostavljanja "bolonjskog" sistema rok za diplomiranje ističe 30. septembra. Takozvani večiti studenti traže da se taj rok produži i da im se omugući završetak studija po istim uslovima kao pri upisivanju.

Do danas je pet i po hiljada građana potpisalo peticiju sa zahtevom da rok za diplomiranje po starim uslovima bude produžen.

Student Milan Petković te zahteve obrazlaže tvrdnjom da je svaka obnova godine naplaćivana i da je uvođenje tržišta u obrazovanje odgovor na pitanje zašto takozvani stari studenti nisu diplomirali do sada.

“Ukoliko bi prešli na Bolonju velikom broju njih bi se studiranje pomerio nekoliko godina unazad. Neki bi se vratili na drugu ili treću godinu studiranja, što bi im nanelo još dodatnih troškova”, ukazuje on.

Iako u Ministarstvu sugerišu fakultetima da ne nameću studentima dodatne troškove, tu odluku ipak će doneti svaka visokoškolska ustanova posebno.

Za takozvane večite studente postoje dve mogućnosti: diplomiranje do 30. septembra ili prelazak na “Bolonju”, kaže pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov.

“Nakon 30. septembraa i pre toga studenti koji su studijske programe po starom, kojima je isteklo trajanje po prelaznim odredbama zakona, mogu da u bilo kom upisnom roku upišu neki od studijskih programa koji su akreditovani”, istaako je on.

Preciznih podataka o tome koliko je studenata koji su upisali fakultete po starom sistemu nema. Pretpostavke su da večiti studenti čine dva odsto ukupnog broja akademaca u Srbiji. Ono što je sigurno, 30. septembar je blizu i vreme za studiranje po starom ističe.

Izvor: www.rtv.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: