Danas je 
ponedeljak, decembar 11, 2017. godine... Pronađite sve neophodne informacije o studentskom životu na našem portalu!
Početna Vesti Pet psihologa na indeks

Pet psihologa na indeks

Prijemni ispiti masovno polagani na bar dva fakulteta. Malo zanimanja za Bogoslovski, Fizički, Šumarski...

Najveća borba za indeks, prema podacima iznetim u ponedeljak na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, ove godine je na smeru za psihologiju Filozofskog fakulteta. Na jedno mesto konkurisalo je petoro kandidata! Zvanični rok za upis na državne fakultete već je počeo i završava se prekosutra, mada su neki fakulteti uveliko upisali brucoše.

Na smeru za informatiku Matematičkog fakulteta za jedan indeks borilo se 4,6 svršenih maturanata, na istom smeru Fakulteta organizacionih nauka – četvoro. Tri puta više zainteresovanih nego što je bilo slobodnih mesta bilo je na smeru za softversko inženjerstvo Elektrotehničkog fakulteta, kao i na Stomatološkom fakultetu. Slično je bilo i na smeru za menadžment Fakulteta organizacionih nauka. Dva i po puta više zainteresovanih od predviđene upisne kvote bilo je na Medicinskom fakultetu.

– Fakultetima su stigle 32.000 prijava za polaganje prijemnih ispita, ali reč je o 18.000 kandidata. Oni konkurišu na oko 15.000 slobodnih mesta za upis, od kojih je oko 9.500 budžetskih – objašnjava za “Novosti” prof. dr Nada Kovačević, prorektorka Univerziteta u Beogradu. – Mnogo je onih koji su se prijavljivali na dva, pa i tri fakulteta, i više puta polagali prijemni. Zato ćemo realnu sliku o broju brucoša i njihovom rasporedu po fakultetima imati tek nakon 14. jula, kada upis bude završen.

Više od polovine kandidata, procenjuje se, polagalo je prijemni na dva fakulteta, kako bi osigurali indeks državnog fakulteta. Kako se na kraju odluče da studiraju samo jedan, na mnogim fakultetima lestvica na rang-listi pomera se za desetine mesta.

Ove godine, prema podacima Senata, nešto manje interesovanje bilo je za Pravoslavni bogoslovski fakultet, Fizički, Fizičku hemiju, Šumarski, Geografski i Tehnički u Boru. Ovi fakulteti verovatno će prijemni organizovati i u septembarskom upisnom roku.

IZABRANI EMERITUSI

NA sednici Senata Univerziteta u Beogradu titulu emeritusa dobilo je petoro profesora. Najviše univerzitetsko zvanje, odlukom većine članova, dobili su profesori Pavle Petrović sa Ekonomskog fakulteta, Vojislav Leković sa Stomatološkog fakulteta, Ljiljana Karanović sa Rudarsko-geološkog, Slobodan Petrović sa Tehnološko-metalurškog i Stevan Djeniže sa Fizičkog fakulteta.

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: