Od grada-kamata

Pomoć akademcima na samofinansiranju. Studentski krediti biće manji trošak.

Skupština grada Požarevca usvojila je odluku o subvencionisanju kamata na kredite koje roditelji samofinansirajućih studenata podižu kod poslovnih banaka radi plaćanja školarine.

– Ovo je i jedan od načina da ih po završetku studija zadržimo u rodnom gradu, pošto uvide da on brine o njima – kazao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Ovakav vid pomoći studentima jedinstven je u zemlji. Predlog je naišao na odobravanje svih odbornika, pa je odluka o plaćanju kamate usvojena jednoglasno.

– Reč je o studentima koji nisu korisnici republičke ili gradske stipendije, niti dobijaju kredit ili stipendiju od neke ustanove ili preduzeća – navodi se u obrazloženju odluke. Još nije poznato koliko će se studenata javiti za dobijanje ovakvog vida pomoći, jer je odluka tek usvojena u Skupštini grada, pa predstoji raspisivanje konkursa.

O izboru studenata kojima će se plaćati kamata iz gradskog budžeta, odlučivaće posebna komisija koja će sačiniti rang-listu i dostaviti je Gradskom veću na usvajanje.

Roditelji za školarine daju od 60.000 do 240.000 dinara, a biće pošteđeni plaćanja kamate, koja se kreće od 25 do 30 odsto na godišnjem nivou.

POVRATNE KARTE

– OSIM troškova kamate, razmišljamo da studentima koji ne studiraju u Požarevcu platimo jednom mesečno povratnu kartu. Ovakvim potezima želimo da zadržimo naše akademce u gradu i sprečimo praksu njihovog iseljavanja u Beograd ili u inostranstvo – rekao je Spasović.

Foto: www.topozarevac.rs

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: