Ne popuštajte “bolonjcima”

Savet za borbu protiv korupcije kritikuje ministra zbog dopisa fakultetima. Šarčević: Poslali smo im apel da izađu u susret, a ne naređenje.

Savet za borbu protiv korupcije, čiji osnivač je Vlada Srbije, preporučio je Ministarstvu prosvete da opozove preporuku fakultetima da studentima generacija 2006, 2007. i 2008. besplatno i bez razlike u ispitima produže studije za još godinu dana.

– Ministarstvo prosvete prekršilo je zakon, istupilo iz propisanih nadležnosti, što je nedopustivo sa aspekta vladavine prava i demokratskog uređenja pravne države – navedeno je u dopisu koji je u ponedeljak potpredsednik Saveta prof. dr Miroslav Milićević uputio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

Ministar Šarčević za “Novosti” kaže da fakultetima nije ništa naredio, već da je, na zahtev Skupštine Srbije, apelovao da se studentima izađe u susret. Novi dopis, sa istom preporukom, fakultetima je poslao u ponedeljak.

– Skupština nas je zamolila i mi smo to napisali i poslali. To nije naša ingerencija, zato nismo ništa naredili, već smo želeli da pomognemo da se reši problem studenata, da ne plaćaju ogromne troškove reupisa. Naravno, nismo ništa naredili, već apelovali – kaže Šarčević. – Imamo podatak da samo 11 fakulteta u celoj Srbiji nije htelo da postupi prema našoj preporuci. Tu su, između ostalih, Medicinski u Kragujevcu, Mašinski u Nišu, u Beogradu Fakultet za bezbednost, Filološki, Ekonomski…

FAKULTETI SE PREDOMISLILI
UNIVERZITET u Beogradu prvi je zauzeo stav da će postupiti po zakonu, a ne po preporuci Ministarstva. Na drugim univerzitetima studenti su prvo dobili informaciju da mogu da produže školovanje za jednu godinu, bez dodatnih ispita i troškova, da bi potom povukli ovu odluku, čekajući novu instrukciju Ministarstva prosvete.

Ministrovoj preporuci Savet zamera i to što fakultetima nalaže da studentima sporne tri generacije, kojih je oko 2.000, omogući nastavak studija još jednu godinu, bez dodatnih troškova, na lični zahtev, jer je to protivzakonito.

– Zakon o visokom obrazovanju ne predviđa ovlašćenja Ministarstva da naloži činjenje koje nije obuhvaćeno zakonskim odredbama. Naročito zabrinjava činjenica da se Ministarstvo pozvalo na raspravu u parlamentu, pre usvajanja Zakona, kao i na zaključke sa sednice skupštinskog odbora održanog pre usvajanja Zakona.

Zaključci sa sednice odbora se mogu koristiti tokom rasprave, ali ne mogu imati imperativni karakter ni za Narodnu skupštinu, niti za Ministarstvo – navedeno je u dopisu Saveta, koji je potpisao prof. Milićević.

Profesorka dr Nada Kovačević, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, kaže da bi fakulteti mogli da postupe prema preporuci Ministarstva, samo da je izmenjen Zakon o visokom obrazovanju.

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: