Ne odustaju od studiranja i peticije

Rok za završavanje studija ističe 30. septembra 2016. godine, a nakon toga će moći, ukoliko žele, da upišu ispočetka program ili drugi fakultet. – Produženje roka za završetak teza traže i doktorandi beogradskog Medicinskog fakulteta.

Studenti koji su upisali fakultet „po starom” (pre uvođenja „bolonje”), a kojih ima najmanje 19.000 u Srbiji, predali su po drugi put peticiju kojom traže produženje roka za završetak studija za najmanje još dve godine. Peticija, koju je potpisalo do sad 5500 akademaca, predata je premijeru, predsednici Narodne skupštine i Odboru za visoko obrazovanje.

Oni za naš list objašnjavaju da nema logike da se studentima u Srbiji ne omogući ono što je već omogućeno kolegama u okolnim zemljama. U Crnoj Gori je, navode, rok produžavan tri, četiri puta. Pri tom, naglašavaju, zanimljivo je da su u drugim zemljama upravo političari bili inicijatori ove ideje, a kod nas studenti.

    Student prava na sudu dobio Pravni fakultet

Bivši student Pravnog fakulteta u Zagrebu Marko Duilo, posle pet godina spora, dobio je na Visokom upravnom sudu svoj nekadašnji fakultet. On je pravo u Zagrebu upisao 2006. godine, a potom se prebacio na Pravni fakultet u Splitu. Duilo je bio na drugoj godini studija po starom programu, a fakultet je želeo da ga prebaci na bolonjski program, koji je skuplji i traje godinu dana duže. Zbog toga je on  podneo zahtev za ocenu zakonitosti fakultetske odluke.U presudi Visokog upravnog suda ispisanoj na pet stranica, piše da „studenti koji su bili upisani pre novog programa, imaju pravo dovršiti studije prema nastavnom planu i programu, kao i uslovima koji su važili prilikom njihova upisa na prvu godinu studija”.Na ovu rečenicu se pozivaju i srpski studenti.

Inače, u ovu kategoriju studenata spadaju svi oni koji su studije upisali pre školske 2006/2007. godine, a koji do sad nisu položili sve ispite. Rok za završavanje studija njima ističe 30. septembra 2016. godine. Nakon toga „večiti” studenti, koji ne vole ovaj izraz, više neće moći da budu u statusu studenata, ali će moći, ukoliko žele, da upišu ispočetka program ili drugi fakultet.

Ono što je za sad izvesno, jeste da nemaju podršku Ministarstva prosvete, niti Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, a čvrsto u stavu da ne sme biti produžetka je i rukovodstvo Univerziteta u Beogradu. Studenti, međutim, navode da su na njihovoj strani pojedini poslanici Srpske napredne stranke, kao i članovi novog Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, a čeka se i nova ekipa u Ministarstvu prosvete.

Oni se nadaju da će njihov slučaj ipak stići do Skupštine, zahvaljujući podršci profesora u poslaničkim klupama. U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da tako nešto nije moguće u okviru predloženih izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Podsetimo, Nacionalni savet za visoko obrazovanje na poslednjoj sednici podržao je predlog Ministarstva prosvete da 48 ESP bodova i naredne školske godine bude uslov za budžetski status, kao i da studenti koji su poslednje godine redovnog trajanja studija bili na budžetu, zadržavaju taj status i tokom produžene godine. Ove izmene će biti pred poslanicima po formiranju nove vlade.

– Ministarstvo prosvete čvrsto ostaje pri stavu da nema produžetka roka za završetak studija, jer bi to bilo nepravedno prema ostalim studentima koji su upisali fakultet po uvođenju bolonje, a kojima takođe ističe rok. Po Zakonu o visokom obrazovanju studije mogu trajati dvostruko duže od broja studijskih godina – kaže za „Politiku” dr Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

S druge strane, stari studenti sa kojima smo razgovarali, a koji imaju i aktivnu Fejsbuk grupu, navode da je rok za studije starim studentima osim u Crnoj Gori, produžen i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a u Republici Srpskoj je proces u toku.

Iako su mnogi skloni da „večite studente” proglašavaju za „lenje”, među njima ima različitih sudbina, o čemu svedoče i komentari na sajtu (peticije24.com) na kojem se potpisuje peticija. Mnogi od njih paralelno studiraju i rade, pa im ne preostaje dovoljno vremena za zahtevne ispite, osnovali su porodice, podižu decu, mnoge živote su obeležile porodične tragedije… Većina objašnjava da se „zaglavila” sa tri, četiri ispita do kraja, obično gde je niska prolaznost i kod najzahtevnijih profesora.

– Fakultet smo, za razliku od „bolonjaca” upisivali po nastavnim planovima koji nisu predviđali ograničavanje dužine studija. Te studije su prekidane i zbog bombardovanja i zbog vanrednih stanja i zbog raznoraznih privatnih stvari. Studirajući tolike godine, nismo opterećivali ni državu ni školski sistem. Redovno smo izmirivali svoje obaveze i trpeli ogromne pritiske i poslodavaca i profesora i roditelja – rekao nam je jedan od starih studenata.

Nema pouzdanih podataka o tome koliko ima studenata po starom, osim iz vremena ministra prosvete Tomislava Jovanovića (2013/14). Tad su podatke  dostavila samo 42 fakulteta, a brojka je bila 18.861 studenata. Sigurno je i da su u međuvremenu, neki od njih i diplomirali.

Kako su našoj redakciji javili doktorandi Medicinskog fakulteta u Beogradu, oni će takođe prikupiti potpise za peticiju kojom traže produženje roka za odbranu doktorske teze, a koji ističe do kraja septembra septembra 2016. godine. Oni će peticiju sa potpisima dostaviti rektoru BU i ministru zdravlja po formiranju vlade.

Izvor: Politika

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: