Na fakultetima trka za budžetska mesta

Drugog dana upisa, fakulteti uglavnom popunjavaju budžetska mesta, samo na Univerzitetu u Beogradu (UB) prijavilo se oko 18.000 kandidata, a država će finansirati školovanje 9.461 brucoša.

Oko 5.500 brucoša moraće sami da finansiraju svoje studije, dok će oko 3.000 kandidata ostati ispod crte.

Najveće interesovanje i ove godine bilo je na fakultetima koji školuju IT stručnjake – ETF-u, Matematičkom, FON-u, zatim Medicini, Stomatologiji, gde se prijavilo mnogo više kandidata nego što primaju brucoša.

Prorektor za nastavu UB Nada Kovačević rekla je Tanjugu da se kandidati poslednjih godina rukovode potrebama tržišta i da je to dobro, tako da je velika navala na fakultete koji školuju kadar za IT sektor.

– Ovih meseci je bila velika kampanja da ima puno slobodnih mesta za zapošljavanje inženjera informatike, IT sektor i normalno je da se maturanti opredeljuju za fakultete koji obrazuju taj kadar – FON, ETF, Matematički – kaže Kovačević.

Više kandidata nego što primaju brucoša imali su i Pravni, Ekonomski, Filološki, Filozofski fakultet, dok su približno isti broj kandidata koliko primaju brucoša imali Geografski, Fizika, Tehnički fakultet u Boru, Ssumarski fakultet, Pravoslavno bogoslovski, Fizička hemija.

Kovačević kaže da će se do kraja nedelje znati na kojim fakultetima je ostalo slobodnih mesta za drugi upisni krug, jer su se mnogi kandidati prijavili na po dva studijska programa i sada gledaju gde mogu da se upišu na budžet.

– Do kraja nedelje imaćemo te podatke i u ponedeljak treba da objavimo slobodna mesta za drugi upisni rok koji je u septembru – kaže Kovačević.

Fakulteti UB primaju oko 15.000 brucoša, od toga će 9.461 studirati o trošku države, dok će ostali plaćati školarine. Ove godine prijavilo se oko 18.000 kandidata, ali su se mnogi prijavili na više studijskih programa tako da je bilo 23.000 prijava.

Jedan student može da studira na dva studijska programa paralelmno, ali o trošku države samo na jednom.

Na svim fakultetima upis budućih brucoša mora biti završen do 14. jula, a o trošku države i ove godine studiraće sličan broj studenata kao i prošle godine.

Država će na Univerzitetu u Beogradu (UB) finansirati školovanje 9.461 studenata, na Univerzitetu umetnosti 284 studenta, na Univerzitetu u Kragujevcu 2.268 studenata, Univerzitetu u Nišu 3.098 akademaca.

Na Univerzitetu u Prištini 1.077 studenata i Novom Pazaru 620 studenata, dok će pokrajinska vlast finansiraće 5.260 budžetskih studenata na Univerzitetu u Novom Sadu.

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: