Fakulteti kažnjavaju plagijatore

Univerzitet u Beogradu spremio novi pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata, pošto je postojeći prevaziđen. Prvi put udaljavanje sa nastave za prepisivače.

Fakulteti kreću u oštriju borbu sa prepisivačima i plagijatorima! Prvi put biće uvedene kazne za falsifikatore seminarskih, diplomskih i ostalih pisanih radova. Univerzitet u Beogradu spremio je novi pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata, koji bi trebalo da bude usvojen na prvoj narednoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Sličan dokument postoji, ali je već prevaziđen, jer sada postoje novi načini prepisivanja, koji su sada pobrojani kao prekršaji. A koliko je ovakav dokument važan potvrđuje i prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. On kaže da godišnje samo na ovom fakultetu pred disciplinsku komisiju dospe stotinak akademaca. Većina zbog prepisivanja na ispitima.

– Novi pravilnik donosi širu listu prekršaja, ali i disciplinskih mera – objašnjava za “Novosti” prof. Boričić. – Do sada su studenti mogli da dobiju ukor, što ih i nije mnogo sekiralo, mogli su da budu udaljeni sa Univerziteta na 15 nedelja ili na godinu dana. Sada će to biti i isključenje na jedan ili više ispitnih rokova, važiće za jedan ili više predmeta… Važno je da se bolje napravi razlika u kazni za recimo nekoga ko je uhvaćen sa puškicom na kolokvijumu i drugog studenta koji na ispitu ima bubicu i tri šaptača.

SANKCIJA
Kazne su raznolike – od ukora i strogog ukora, preko zabrane polaganja predispitnih obaveza ili ispita u jednom ili više termina, pa do privremenog ili trajnog isključenja sa fakulteta i univerziteta.

Jedna od najvažnijih novina je uvođenje plagijata na listu zvaničnih prekršaja. Naš sagovornik kaže da su prošle školske godine otkrili tri-četiri takva slučaja.

– Kada ih kaznimo zabranom studiranja tokom jednog ili dva semestra, odmah se žale drugostepenoj komisiji i dolaze sa advokatom. Traže i najmanju proceduralnu sitnicu da obore odluku, a pozivaju se i na to da plagijat još ne postoji kao disciplinski prekršaj – kaže Boričić.

Neki, dodaje, i tuže fakultet, ali obično izgube spor.

U pravilniku je ovaj prekršaj definisan kao “podnošenje delimičnih ili potpunih plagijata u okviru domaćih zadataka, seminarskih ili semestralnih radova, laboratorijskih vežbi ili izveštaja, projekata ili drugih ispitnih ili predispitnih obaveza”. Na listi “grehova” su i neovlašćeno fotokopiranje udžbenika radi prodaje, davanje indeksa na korišćenje drugima, uništavanje imovine fakulteta, ugrožavanje bezbednosti, polaganje ispita umesto drugog, gde se kažnjavaju svi pomagači… Na tom spisku je i ometanje nastave duže od jednog časa.

Foto: www.novosti.rs

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: