Brucoška trka za mesto u domu

Za brucoše u toku je „borba“ za mesto u studentskom domu. Nakon konkursa za prijavu brucoša za stanovanje u nekom od studentskih domova u gradu, koji je trajao do 15. septembra, izašla je PRELIMINARNA rang lista za brucoše.

Ove godine za brucoše obezbeđeno je 1.100 mesta u studentskim domovima, od toga najviše mesta u Beogradu ima u domovima “Karaburma”, “Patris Lumumba”, “Vera Blagojević” i u četvrtom bloku “Studentskog grada”.

Prema preliminarnoj rang listi, pravo na smeštaj u školskoj 2015/16. godini svoje mesto u domu obezbedilo je 1.058 brucoša, i to 635 mesta za devojke od ukupno prijavljenih 1.364 i 423 mesta za muškarce od ukupno prijavljenih 983.

Rezultate preliminarne rang liste možete pogledati na www.sc.rs/sc/rang_lista2/brucosi/index.php

Nakon objavljivanja rang liste, studenti imaju osam dana za podnošenje žalbe. Za sve one koji su se našli ispod crte, bitno je napomenuti da se do objave konačne rang liste ta crta pomera, jer stari studenti koji diplomiraju u međuvremenu odlaze i time se oslobađaju dodatna mesta.

Trka za mesto u domu trajaće do samog useljenja, budući da je život u domu za sada najjeftiniji vid smeštaja za studente. Mesec dana života u studentskom domu brucoše će koštati u proseku oko 1.500 dinara, što je znatno jeftinije od deljenja stana sa cimerom. Cene za brucoše se razlikuju od doma do doma, pa tako za dvokrevetnu sobu u studentskom domu “Karaburma” potrebno je izdvojiti 1.290 za mesec dana. U “Patrisu” u kojem su u ponudi trokrevetne sobe cena je 1.370 dinara, dok u domu “Žarko Marinović” trokrevetna soba košta 1.100, a četvorokrevetna 1.020 dinara. Potom je u ponudi dom “Vera Blagojević” gde se za dvokrevetnu izdvaja 1.200, a u domu “4. april” 1.290 dinara.

Cenovnik smeštaja u objektima Ustanove Studentski centar Beograd možete pogledati ovde www.sc.rs/sc/obavestenja/Cenovnik%20smestaja.pdf

Studenti koji dobiju mesto u domu useliće se u svoje sobe pre početka nastave, a u njemu imaju pravo da borave do 5. jula; ukoliko žele da budu u domu i u letnjem periodu, od jula do 21. avgusta, moraju da plate ekonomsku cenu.

Pored domova, brucošima je dostupno i 14 menzi, a cene za one koji su na budžetu su veoma pristupačne. Tako za 171 dinar brucoši mogu da dobiju doručak (cena 40 din), ručak (cena 72 din) i večeru (cena 59 din). Ukupni troškovi za menzu na mesečnom nivou iznosiće 5.130 dinara, dok je za žeton za pribor potrebno izdvojiti 1.000 dinara a za izradu kartice za obroke 2.200 dinara. U menzama mogu da se hrane i samofinansirajući studenti, s tim što oni doručak plaćaju 95, ručak 205, a večeru 175 dinara. Takođe, pravo na jedan obrok dnevno u restoranima imaju i studenti s prebivalištem u Beogradu.

Za studente ostalih godina studija predaja dokumenata počela je 15. septembra i trajaće do 31. oktobra, dok za studente drugog i trećeg stepena studija konkurs za mesto u domu traje od 01.10. do 05.11.2015. godine. Broj raspoloživih mesta u domovima je 9.558 +320 za strane studente u okviru projekata „Svet u Srbijiˮ i „Srbija za Srbe iz regionaˮ. U okviru raspoloživih smeštajnih kapaciteta u domovima, do 10% od raspisanog broja, namenski se opredeljuje za smeštaj studenata iz osetljivih društvenih grupa.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: