Bolja kontrola kvaliteta obrazovanja

Ministri prosvete Srbije, Republike Srpske i Crne Gore razgovarali su u Podgorici o problemu priznavanja inostranih diploma i saglasili se o potrebi regionalnog rangiranja fakulteta radi unapređenja kvaliteta obrazovanja.

To bi, kako je konstatovano, omogućilo poslodavcima da imaju bolji uvid u kvalitet diploma prilikom zapošljavanja kadrova, dok bi loše fakultete zatvorilo.

Crnogorski ministar prosvete Predrag Bošković rekao je novinarima posle razgovora da je uočeno da pojedini fakulteti na prostoru bivše Jugoslavije imaju hiperprodukciju diploma iza kojih ne stoji kvalitet znanja.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić saopštio je da je zabrinutost zbog kvaliteta visokog obrazovanja u regionu zajednička, ali i da postoje zajedničke ideje kako da se taj kvalitet unapredi.

“Imamo u izgledu početak rada jedne međunarodne organizacije sa sedištem u Beogradu, čiji bi cilj bio, pre svega, unapređenje kvaliteta obrazovanja u jugoistočnoj Evropi”, kazao je Verbić novinarima.

Verbić je najavio da je sledeći korak pravljenje okvira za regionalno priznavanje kvalifikacija.

Ministar prosvete RS Dano Malešević je kazao da se kvalitet obrazovanja odražava na celokupnu privredu, ali i na druge delatnosti i založio se za što brže rešavanje problema.

Spornim je označio diplome sa pojedinih privatnih fakulteta u regionu i ocenio da bi regionalno rangiranje nateralo fakultete da unaprede kvalitet, ili bi ih zatvorilo.

Foto: N1info

Izvor: Beta/N1

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: