APEL PRVIH “BOLONJACA” Bili smo eksperiment, nećemo da budemo i “žrtveni jarac”

Studenti koji su prvi upisali studije po Bolonjskom programu zatražili su da i njima bude produženo studiranje, kao što se to čini za takozvane "večite studente" i poručili da, kao eksperimentalne generacije, ne žele da budu žrtve nedoslednog primenjivanja bolonjskih odredbi i smernica.

U otvorenom pismu srpskoj javnosti, studentkinja “prve Bolonje”, piše da su se svi oni koji su upisani pio tom programu od 2006-2008. našli u nezavidnom položaju.

“Pod utiskom sam da smo teško diskriminisani u odnosu na generacije koje studiraju po starom programu i da nas ključne državne institucije, ali i dobar deo opšte javnosti u Srbiji, ne shvataju ozbiljno misleći da smo proizvod ‘novotarija’ u obrazovanju, nasuprot starom načinu studiranja”, kaže ova razočarana studentkinja dalje u pismu.

Ona ističe da niko od nih zapravo nije ni birao ovakav način studiranja, koji se na fakultetima različito primenjuje.

“Studenti po starom programu imaju dvosemestralne ispite, manji broj ispita, ne moraju da izvršavaju, kako se nekada čini, beskrajne predispitne obaveze, a uz sve to sada nemaju praktično nikakvo ograničenje u roku studiranja. S obzirom na olakšice koje imaju i imajući u vidu da studiraju duže od nas, bilo bi nekorektno da i mi ne dobijemo produženje bez dodatnih nameta u vidu reupisa, ogromnih finansijskih izdataka i dodavanja ispita, čega su jedino ‘večiti studenti’, izgleda, pošteđeni”, zaključuje za studentkinja.

„Prvi bolonjci“, dodaje ona, ne predstavljaju nikakav teret društvu, jer plaćaju svoje studije, a ni fakultetima, jer su završili sa fakultetskim obavezama koje Bolonja zahteva.

“Nismo ‘lenčuge’ i ‘džebalebaroši’, kako nas prozivaju u komentarima na pojedinim portalima, s obzirom da smo prinuđeni da radimo i studiramo, jer su školarine daleko od simboličnih. Ne želimo da verujemo da je obrazovanje u zemlji koju volimo i kojoj želimo da živimo, radimo i podižemo buduće naraštaje toliko nisko vrednovano i poslednje na listi prioriteta. S obzirom da nemamo olakšice koje evropska bolonja nudi, bilo bi nedosledno, suvišno i nepraveno primenjivati pravilo o završetku studija”, piše ona.

Ono što dodatno otežava ispunjavanje njenih, i zahteva mnogih drugih studenta, jeste što su neki studenti prve generacije bolonjaca već reupisani. Na mnogim visokoškolskim ustanovama prve generacije su iskoristile zakonsko pravo da im studije mogu trajati dvostruko duže od broja godina studijskog programa i na sopstveni zahtev dobili su dodatnu godinu. Tako je onima upisanim 2006., rok za diplomiranje istekao 2015. godine, a oni koji nisu okončali studije upisali su ponovo. Međutim, i za to postoji rešenje.

Kako ističu studenti prve generacije bolonje, plaćanje ispita, indeksa i troškovi reupisa iznosili bi i do 100.000 dinara, te bi mnogi u slučaju realizacije ovog scenarija, odustali od fakulteta.

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: