Veliki Kineski Zid

Jedna od poznatih turističkih atrakcija je svakako Veliki Kineski Zid. Danas, deo kineskog zida koji se nalazi oko 80km od Pekinga prima hiljade turista dnevno.

Zid je renoviran više puta, na nekim njegovim delovima vide se tragovi zuba vremena, dok su neki pak pretrpeli i oštećenja kao posledica vandalizma. U svakom slučaju svojom spektakularnošću i velelepnim izgledom od kojeg vam zastaje dah zaslužuje da bude jedno od 7 Svetskih čuda.

Veliki Kineski Zid zapravo predstavlja niz manjih zidova sa utvrđenjima sazidanih od kamena, cigle, drveta, zemlje i raznih drugih materijala. Više od dvadeset dinastija učestvovalo je u njegovoj izgradnji, a sama izgradnja zida započeta je u 3. veku pre nove ere.

Zid je dugačak oko 8.850 km i prostire se od Šanhaiguana do Bohai zaliva na istoku zemlje, dok se ka zapadu proteže od Jiauguana u Zapadnoj pustinji. Kin dinastija je počela sa gradnjom zida kako bi se zaštitila od napada Mongolskih nomadskih plemena. U početku su to bili jednostavni zidovi napravljeni od kamena i zemlje a kasnije su modifikovani i “modernizovani” u vreme dinastije Ming u drugom veku pre nove ere. Zid je izgrađen dovoljno širok da po njemu mogu da marširaju trupe vojnika, a na određenim ujednačenim rastojanjima izgrađene su i osmatračnice.

Zid su gradili obični ljudi, vojnici i kriminalci. Sobzirom na jako teške uslove gradnje i kratke rokove hiljade ljudi je umrlo gradeći ga. Istorija izgradnje i postojanja Velikog Kineskog Zida je dugačka i teško je prepričati je u par reči. Iako se pretežno misli da je on sinonim za borbu, odnosno odbranu, zid je duže postojao u mirno vreme nego u ratno. On je važan deo Kineske istorije koja ima veliki uticaj i na današnju Kinu. U izvesnom smislu Veliki Kineski Zid jeste istorija.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: