Uspešan let svemirskog taksija

Prototip evropske svemirske letelice IXV pao je kao što je i bilo predviđeno danas u Pacifik nakon 100 minuta probnog leta, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Glavni cilj leta bio je ispitivanje ponašanja letelice i termodinamike koje je registrovano pomoću 300 senzora.

“Misija je završena po planu… Nije moglo ispasti bolje”, izjavio je generalni direktor ESA, Žan-Žak Dorden, pozdravljajući uspeh prvog leta letelice IXV (Intermediate eXperimental Vehicle), u čije je petogodišnje razvijanje uloženo 159 miliona evra.

Reč je o prvoj evropskoj verziji “svemirskog taksija” koja će Evropi otvoriti mogućnost povratnog putovanja u svemir – da lansira letelicu i potom je bezbedno vrati na Zemlju.

Beskrilna letelica IXV je veličine prosečnog automobila i teška dve tone, a kreće se brzinom od 7,5 kilometara u sekundi.

Lansirana je iz baze ESA u mestu Kuru, u Francuskoj Gvajani. Letela je prema istoku suborbitalnom putanjom pre nego što je pala u okean, oko 3.000 kilometara zapadno od ostrva Galapagos.

“Misija još nije u potpunosti završena, jer će sada biti potrebno da se analiziraju svi podaci prikupljeni tokom leta”, kazao je Dorden, prenosi AFP.

On je dodao da će stručnjaci odmah pristupiti analizi.

“Biće to težak posao, koji će još više pomeriti granice znanja o aerodinamici, termodinamici, navođenju i navigaciji”, istakao je on.

ESA planira da u budućnosti primeni tehnologiju koja će omogućiti bezbedno sletanje na čvrsto tlo.

Izvor: b92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: