Uskoro ćemo jesti INSEKTE

Tradicionalna lista za kupovinu, na kojoj se najčešće nalaze hleb, mleko, jaja i sir, uskoro bi mogla da se promeni.

Barem je takva situacija u Holandiji, pošto je lanac supermarketa Džambo najavio da će ove nedelje lansirati prve proizvode od insekata.

Kupci Džambo supermarketa u dva grada na severu Holandije moći će da kupe loptice, burgere i čips od buba, a kompanija planira da početkom iduće godine proizvode od insekata stavi na police još 400 marketa širom zemlje, prenosi Frans pres.

– Jestivi insekti su ne samo zdrava, već i održiva opcija i omogućavaju nam da učinimo nešto po pitanju diversifikacije izvora hrane – rekla je za Frans pres portparol Džamba Lora Valks.

Iako se određeni proizvodi koji u svom sastavu imaju insekte već mogu naći u nekim holandskim veleprodajnim radnjama, Džambo je prvi nacionalni lanac supermarketa koji će ponuditi prozivode od crva, tvrdokrilaca i larvi moljaca, po ceni od 5,95 do 6,79 evra za porciju. Čips od buba biće dostupan u dve varijante, posoljen i sa ukusom paprike.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) navodi da bi insekti mogli da budu dobar ekološki prihvatljiv izvor hrane, apelujući na potrošače u zapadnim zemljama da prevaziđu gađenje prema konzumiranju “gmižućih čuda”.

Oko dve milijarde ljudi, odnosno trećina svetske populacije, već uveliko jede insekte jer smatra da su ukusni i hranjivi, navodi FAO.

Insekti koje ljudi najčešće koriste u ishrani su bube tvrdokrilci (31 odsto), crvi (18 odsto), pčele, ose i mravi (14 odsto) i skakavci i cvrčci (13 odsto), dodaje organizacija.

Foto: Gilles San Martin, Wikimedia Commons, po Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licenci.

Izvor: 24sata

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: