Tajna “Iskrivljene šume”

Pejzaž kao iz filma istorijske fantastike, čudnovata povijena stable čine borovu šumu koja budi maštu svakom posetiocu. Na severozapadu Poljske, u blizini mesta Gryfino, nalazi se ova mistična šuma nazvana „Iskrivljena šuma”.

Ovo neverovatno mesto već decenijama krije tajnu povijenih borova bez naučnih objašnjenja o njihovom nastanku, što budi radoznalost i podstiče maštu da reši misteriju „Iskrivljene šume”.

Ono što čini ovu naizgled običnu borovu šumu neobičnom je oko 400 stabala koja kao das u magičnom rukom povijena u osnovi u luk. Naime sva stabla pri dnu imaju zakrivljena od oko devedeset stepeni okrenuta ka severu. Tako da šuma poprima bajkoviti izgled i lako je možemo zamisliti kao dobru lokaciju za snimanje još jednog nastavka filma Hari Potera.

I pored zakrivljenja koje svako drvo ima, stabla su nastavila da rastu uspravno, što dodatno doprinosi mistici ovog mesta. Stoga ne čudi nastanak brojnih legendi i lokalnih priča koje se pletu oko ovog neverovatnog mesta.

Neki stručnjaci veruju da su zakrivljenja nastala zbog određenih oštećenja na vrhovima i duž bočnih strana drveća, a budući da je bor otporno drvo, stabla su kasnije nastavila da rastu i da se razvijaju normalno, oslanjajući se na ta zakrivljenja. S obzirom da svako stablo izgleda slično, oštećenje se desilo na svim stablima na isti način u periodu kada je drveće bilo uzrasta oko 7 do 10 godina.

Druga popularna teorija je da je grupa poljoprivrednika oko 1930. godine zasadila ovo drveće namerno mu nanevši oštećenja koja će prerasti u zakrivljenost kako bi ovo drveće iskoristili za pravljenje namestaja, delova za brodove i mnoge druge proizvode od drveta. Što nije baš toliko i neobično, jer u današnje vreme postoji određena praksa sađenja drveća sa raznim zakrivljenostima radi prerade drveta. Međutim naša Zakrivljena šuma nikad nije poslužila svrsi, jer je počeo

Drugi svetski rat, tako da je drveće ostalo da nam i dalje golica maštu.

Postoji još jedna teorija, a to je da je uzrok svemu nezapamćena mećava koja je iskrivila drveće i mraz koji je drveće zamrzao u tom položaju. Kao što život uvek nađe načina da se razvija, tako je i ovo drveće nastavilo da raste, a nakon otapanja leda šuma je poprimila sasvim jedinstveni oblik.

Ako posetimo Poljsku izabraćemo drvo sa krivinom koja deluje udobno za kraći odmor i zamišljaćemo naše sopstvene teorije.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: