Tajna “čudne šume”

Prijatna šetnja šumom ili nekim lepim predelom je nešto što svakome od nas godi, sjedinjuje nas sa prirodom i puni nas energijom. Pripremili smo vam fotografije prelepe prirode i predela kojim bi sigurno voleli da prošetate. Ali pogledajte malo bolje. U pitanju je nešto sasvim, sasvim drugo.

Ono što gledate su zapravo fotografije akvarijuma sa ribicama. Umetnost dekorisanja akvarijuma „Aquascaping“  je umetnost uređenja akvarijuma sađenjem različitih vrsta biljaka i dodavanja kamenja i komada stena.

Zvuči možda dosadno i kao ništa posebno, ali nije sasvim tako. Ove fotografije to i dokazuju. Jako je teško prepoznati da se radi o akvarijumima i da je sva ova „priroda“ pod vodom.

Ove fotografije su snimljene na takmičenju International Aquatic Plants Layout Contest. Takmičenje se sastoji u tome da umetnici dizajniraju najbolji akvarijum gde je potrebno po nekoliko meseci da biljke izrastu. Ali vredi čekanja, jer izgleda fenomenalno.

1. Visper of the Pines (Šapat borova), dizajnirao ga je Serkan Cetinkol, Istanbul, Turska. Akvarijum je zapremine 150 litara a bila su potrebna 4 meseca da bilje izraste.

water-forest1

2. Forest Morning (Šumsko jutro), dizajnirao ga je Pavel Bautin, San Petersburg, Rusija. Akvarijum je zapremine 400 litara, 6 meseci je bilje raslo a u akvarijumu se može videti 8 vrsta biljaka.

water-forest2

3. Way to heaven (Put do neba), dizajnirao ga je Dmitri Paršin, Moskva, Rusija. Akvarijum je zapremine 600 litara i bilo je potrebno 9 meseci da bilje izraste.

water-forest3

4. Forgotten Forest (Zaboravljena šuma), dizajnirao ga je Lukas Kučarski, Lodz, Poljska. Akvarijum je zapremine 270 litara i trebalo je 5 meseci da bilje izraste.

water-forest4

5. Charm of Light (Šarm svetla), dizajnirao ga je Timucin Sagel, Istanbul, Turska. Akvarijum je zapremine 270 litara vode i trebalo je 5 meseci da bilje izraste.

water-forest5

6. The Mini Mountin Range (Mali planinski venac), dizajnirala je Melinda Konsik, Nagikoroš, Mađarska. Akvarijum je zapremine 20 litara i trebalo je 3 meseca da bilje izraste.

water-forest6

7. Dizajner je Irina Krištopa, Alševsk, Ukraina. Akvarijum ima zapreminu 250 litara i trebalo je 4 meseca da bilje izraste.

water-forest7

8. Lair Forest (Šumska jazbina), dizajnirao ga je Tibor Šesei, Nagikoroš, Mađarska. Akvarijum ima zapreminu 117 litara i trebalo je 7 meseci da bilje izraste.

water-forest8

9. Waild West (Divlji zapad), dizajnirao ga je Stjepan Erdeljić, Đakovo, Hrvatska. Akvarijum ima zapreminu 160 litara i trebalo je 5 meseci da bilje izraste.

water-forest9

10. Stone Dance (Igra stena), dizajnirao ga je Aleksander Moskalenko, Kartsik, Ukraina. Akvarijum ima zapreminu 160 litara i trebalo je 3 meseci da bilje izraste.

water-forest10

11. The Arms of Naiad  (Ruke Naidada), dizajnirao ga je Laslo Tart, Herend, Mađarska. Akvarijum ima zapreminu 247 litara i trebalo je 12 meseci da bilje izraste.

water-forest11

12. The Green Grand Canon (Veliki zeleni kanjon), dizajnirao ga je Igor Kapitan, Slovenija. Akvarijum ima zapreminu 63 litara.

water-forest12

13. Pandora (Pandora), dizajnirao ga je Marko Velikonja, Slovenija. Akvarijum je zapremine 450 litara i sadrži mala plutajuća ostrva napravljena od kamenja od lave.

water-forest13

14. Stairway to Heaven (Stepenice do neba), dizajnirao ga je Timucin Sagel, Istanbul, Turska. Akvarijum je zapremine 270 litara.

water-forest14

15. The Pillars of the Earth (Stubovi zemlje), dizajnirao ga je Paskval Buonpan, Italija. Akvarijum je zapremine 400 litara.

water-forest15

16. Mountin Flowers  (Planinsko cveće), dizajnirao ga je Zezong Su, Kina. Akvarijum je zapremine 350 litara.

water-forest16

Foto: Viral nova

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: