Svi rekordi koji vode do Ginisove knjige rekorda

Ne vode svi rekordi u Ginisovu knjigu rekorda, pa ipak postoje neki jedinstveni svetski rekordi koje će sasvim sigurno biti teško oboriti. Saznajte kako je nastala legendarna Ginisova knjiga rekorda i ko je sve dospeo na njene listove ove godine.

Hju Biver (engl. Hugh Beaver) je, 10. novembra 1951. godine, lovio u Veston Harborun uz reku Slejni, na jugoistoku Irske. Nakon lova, bio je uključen u raspravu koja ptica je brža — zlatni žalar ili jarebica, od svih evropskih ptica koje se love. Iste večeri dolaskom u Cestlbridž Haus shvata da uz pomoć dostupnih referentnih knjiga nije moguće dokazati da li zlatni žalar jeste ili nije najbrža od svih evropskih ptica koje se love. Shvatio je da se i o mnogim drugim sličnim pitanjima svake večeri raspravlja u 81.400 krčmi širom Velike Britanije i Irske, a da ne postoji knjiga koja bi sporove u vezi sa rekordima razrešila. To ga je dovelo do zaključka da bi se ovakva knjiga mogla pokazati izuzetno popularnom, ali i korisnom.

Njegova ideja postaje realnost 12. septembra 1951. kada je uposlio blizance Norisa i Rosa Mekrajtera sa zadatkom da utvrde može li realizaciji ovog projekta pomoći njihova londonska agencija za utvrđivanje činjenica. Otvorena je kancelarija koja je započela rad na prvom izdanju, od 198 strana, čiji su prvi primerak štampari povezali 27. avgusta 1955. godine. Pre Božića iste godine, Ginisova knjiga rekorda našla se na prvom mestu liste bestselera, da bi zadržala vodeću poziciju tokom godina, izuzev 1957. i 1959. godine, kada nisu štampana nova izdanja.

Ginisova knjiga rekorda danas je pre svega usredsređena na ljudska takmičenja i dostignuća. Ukoliko počnete da je prelistavate, sigurno ćete naići na zapanjujuće rezultate i verovatno ćete se zapitati kako je moguće da ljudi žude da uđu u ovu knjigu rekorda obarajući neverovatne i pomalo čudne rekorde.

guinessworldrecords

Međutim, ni Ginisova knjiga rekorda ne bi bila to što jeste da se u istu ne upisuju i poznate ličnosti. Ovo su poznati koji mogu da se pohvale da su se našli u Ginisovoj knjizi za 2015. godinu.

Dovoljno je da kažemo samo “Igra prestola” i većina će znati o čemu je reč. Ovo je i zvanično najpiratizovanija serija. Ilegalno je skinuta sa interneta preko 5.9 miliona puta.

Prema poslednjim informacijama, poslednja epizoda poslednjeg emitovanog serijala, “skinuta” je milion puta, rekao je Stuart Klakston iz Ginisove knjige rekorda.

U oblasti muzike ubedljivo prvi su momci iz benda “One Direction”. Ovaj sastav se izborio za “Prvi debi bend koji je bio broj 1 na top listama sa sva tri albuma”.

Neki je vole, a neki baš i ne, ali ona je svakako “najtraženija pop zvezda na internetu”. Reč je o Majli Sajrus, dok je pevačica Šakira prva osoba koja ima milion lajkova na fejsbuku.

Mnoge pripadnice lepšeg pola ostaju bez daha na samu pomisao na njih. U pitanju su glumci Vin Dizel i pokojni Pol Voker. Njihova zajednička fotografija ima najviše “lajkova” na društvenoj mreži Facebook, ukupno 6,8 miliona. Oborite taj rekord ukoliko možete!

fastfive_2

Možda će se neki iznenaditi podatkom da se američki metal bend Metallica našao u jubilarnom izdanju Ginisove knjige rekorda za 2015. godinu. Zanimljiv je podatak da je Metalika u Ginisovu knjigu rekorda ušla kao bend koji je u toku jedne godine zabeležio nastupe na svim kontinentima. Bar su proputovali i videli ono što nemaju baš svi priliku.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: