Simbol Ria, statua Hrista Spasitelja

Jedna od najfascinantnijih statua u svetu svakako je statua Hrista Spasitelja u Rijo Deženeiru u Brazilu. Bili vernik ili ne, ova veličanstvena statua prosto nikog ne ostavlja ravnodušnim. Osim što je grad Rio atraktivan za posetioce zbog svojih prelepih plaža, karnevala, sambe, spomenik Hristu daje mu poseban pečat.

Još davne 1850. godine je začeta ideja da se izgradi velika statua na planini Korkovado u Riju. Začetnik te ideje je bio jedan katolički sveštenik koji je tražio od princeze Izabele da finansira ovaj poduhvat. Ona nije prihvatila predlog i trebalo je puno godina da prođe da statua bude sagrađena.

Svečano otvaranje ovog velelepnog spomenika održano je 12. oktobra 1931. godine. Potrebno je bilo devet godina da se izgradnja statue završi. Brazilski inženjer Heitor da Silva Kosta je dizajnirao ovaj monumentalni spomenik, a izvajao ga je poljsko-francuski vajar Paul Landovski. Unutrašnji deo statue je izgrađen od armiranog betona dok su spoljni slojevi izgrađeni od specijalne vrste kamena zvane „soapstone“ koji je lak za korišćenje a istovremeno se odlikuje izuzetnom dugotrajnošću. Izdižući se iznad Rija, statua je visoka 38 metara zajedno sa pijedestalom, raspon ruku iznosi 28 metara i teška je 635 tone.

Do 2010. godine je nosila titulu najveće Art Deko statue u svetu dok u Poljskoj nije napravljena statua „Kralj Hrist“ koja ju je premašila svojom veličinom. Ispod statue je osveštana kapela gde se odvijaju krštenja i venčanja.

Tokom 2010. i 2014. godine prilikom većih oluja i udara groma, desila su se manja oštećenja statue ali su i popravljena. Sigurni smo da već znate kako statua izgleda ali da još jednom „bacite pogled“ neće škoditi. A svakako ostavlja bez daha.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: