S kog drveta su one pale?

Naša zemlja ima pogodnu klimu za uzgajanje mnogih vrsta ukusnog voća, i ne možemo se požaliti na listu, ali šta kada bi nam u bašti raslo Zmajevo voće?

Koje je to voće koje nema kod nas da se kupi, koje je vrlo interesantno za oko i neobičnog ukusa? Da li biste bili dovoljno smeli da ga odmah probate, ili biste dobro razmislili? U slučaju da ne budete imali priliku da se stvarno opredelite za neku od opcija, barem možete da uživate u njihovim fotografijama.

1. Zmajevo voće ili Pitaja
Ovo neobično voće raste u centralnoj i južnoj Americi, kao i u nekim zemljama jugoistočne Azije. Unutrašnjost ploda je jestiva i bele je boje sa sitnim crnim semenkama, dok je kora ploda jarke crvene boje, a može se naći i u žutoj boji. Poznat je po svojim lasksativnim svojstvima.

2. Karambola
Karambola je voće tropskih predela jugoistočne Azije i južnog Pacifika. Svojim neobičnim izgledom podseća na morsku zvezdu. Što se ukusa tiče podseća na mešavinu pomorandže, grejfruta i papaje.

3. Kivano
Kivano je voće specifično za Afriku. Zovu ga i „rogata dinja“, vidi se i zašto. Unutrašnjost ploda je jestiva i ima ukus mešavine limuna i banane. Neki ljudi jedu i koru jer obiluje vitaminom C.

4. Rambutan
Rambutan je uobičajeno voće u Aziji. Plod mu je bodljikava crvena loptica. Kada se otvori, unutra se nalazi jestivi deo ploda bele ili bledo roze boje koji je izuzetno sladak. Svaki plod Rambutana sadrži i hrskavu semenku koja nije preporučljiva za jelo jer je blago otrovna.

5. Fizalis
Filzalis je voće specifično za suptropske predele u svetu. Raste zaklonjena u dugoj papirastoj ljusci. Izgledom malo podseća na žuti paradaiz, a ima i osvežavajući ukus.Može se koristiti u salatama ili za pravljenje želea i džemova.

6. Ćirimoja
Ćirimoja oblikom malo podseća na artičoku, a gaji se širom sveta. Ukus podseća na mešavinu ananasa, jagode i banane. Semenke su joj otrovne pa ih treba izbegavati.

7. Durian
Durian je voće koje raste u jugoistočnoj Aziji. Plod mu je prilično veliki i zato nije čudo što ga zovu i „kralj voćki“. Kada se otvori ima malo neprijatan miris ali ukus mu je odličan, podseća na ukus badema.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: