Prkoseći gravitaciji

Majkl Grab je momak čija umetnička dela prkose gravitaciji.

Sve je počelo kao izazov, želja za zabavom, za duševnim mirom, a pretvorilo se u nesvakidašnje majstorstvo. Majkl stvara umetnička dela od kamenja koje kao da prkosi gravitaciji i u naizgled nemogućem prividu lebdenja stvara neverovatne prirodne sculpture.

Za svoja remek dela autor koristi komade kamenja i stena, od najsitnijih do prilično krupnih, postavljenih tako da kada ih gledate bićete sigurni da su zalepljeni nekim super lepkom. Međutim, ono što Majkl radi delo je umešnosti njegovih ruku i psihološke ravnoteže.

Majkl na svom veb sajtu www.gravityglue.com objašnjava kako svaki kamen ima niz manjih ili većih udubljenja koja mu služe kao postolje zahvaljujući čemu kamenje stoji uspravno. Finim opipavanjem kamenja počnete da primećujete i najmanje ureze i to su nekad urezi manji od milimetra. Osim izvežbanosti u ovim fizičkim delovima posla, od izuzetnog značaja je i pronalaženje mira u sebi, tišine. To je praktično neka vrsta meditacije. Neka od kreacija stavlja vaše strpljenje na teške muke, zato je i veliki izazov prevazići svaku sumnju u uspeh.

Majkl je definitivno uspeo da napravi umetnost od ređanja kamenja. Postigao je da njegove kreacije od kamenja dobiju privid bestežinskog stanja. A mi ne prestajemo da se čudimo kako ljudi mogu da budu kreativni i u sintezi sa prirodom kakva nam sve iznenađenja priređuju.

Foto izvor: www.gravityglue.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: