Posmatrajte asteroid dvogledom

Najmanja udaljenost između dolazećeg asteroida 2004 BL86 i naše planete bit će 1,2 miliona kilometara što je otprilike tri puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca.

Veliki asteroid širine oko 500 metara proći će 26. januara pored Zemlje. Najmanja udaljenost između asteroida 2004 BL86 i naše planet biće 1,2 miliona kilometara što je otprilike tri puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca. Iako su brojke velike, takva udaljenost se za svemirske uslove smatra vrlo malom

“U ponedjeljak 26. januara, asteroid 2004 BL86 prići će Zemlji. Opasnosti za stanovništvo nema, ali veličina asteroida i blizina njegovog prolaska predstavljaju odličnu priliku za proučavanja”, rekao je Don Jomans iz NASA-e.

Priliku za posmatranje i proučavanje treba iskoristiti jer sledeći asteroid slične veličine pod nazivom 1999 AN10 Zemlji će se približiti tek za 12 godina.

“Asteroidi su nešto posebno. U budućnosti bi mogli da postanu vredni izvori ruda i ostalih bogatstava. Svakako su značajni za naše dalje istraživanje Sunčevog sistema” dodao je Jomans.

Najbolji pogled na predstojeći 2004 BL86 imaće posmatrači iz Amerike, Evrope i Afrike. Ako bude vedro, asteroid će se moći da se vidi i sa amaterskim teleskopom pa čak i kvalitetnijim dvogledom. Sledeći put, ovaj asteroid će nam se ovako približiti tek za 200 godina.

Izvor: b92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: