Plovi lađa dunavska

Svi stanovnici podunavskih gradova i varošica u srcu nose onu zajedničku vezivnu ljubav prema dunavskim kejevima, alasima i belim lađama koje seku virovite vode plavog Dunava.

U kolektivnoj svesti svih nas zaljubljenika u Dunav krije se i sećanje na našu prvu lađu porinutu u Dunav na današnji dan pre 172 godine. Naime, tog 11. aprila davne 1842. godine po prvi put vodu je dotaklo korito broda „Knez Mihailo“ u Brzoj Palanci. Izgradnju ove prve domaće lađe pokrenuli su beogradski trgovci, braća German, koji su angažovali brodograditelje iz Carigrada 1840. godine na izgradnji prvog u nizu broda naše rečne flote.

Ilustracija
Ilustracija

Kao datum izgradnje prve srpske lađe obeležava se 11. april. Tog dana, pre 171 godine, u Dunav je porinut brod „Knez Mihailo“. Po završetku izgradnje, brod se mogao koristiti i u vojne svrhe budući da je na njemu bilo mesta da se smesti čak 18 topova.

Iako zvanično ovo nije prvi brod koji je zapolovio Dunavom, lađa „Knez Mihailo“ ostala je zapamćena kao osnivač rečne flote na Dunavu. Ipak prvi brod zaplovio je Dunavom još 1825. godine kada je naš prvi kapetan Miša Anastasijević kupio „prvi brod za prevoz espapa Dunavom“.

 

Foto 1: www.imageshack.us

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: