Plivati između kontinenata

Zaroniti u mistične dubine okena zasigurno je jedan od jedinstvenih doživljaja koji ćete pamtiti celog života. Ali koliko ljudi na svetu može da kaže da je ronilo i plivalo između dva kontinenta?

Ovakvo nesvakidašnje iskustvo možete doživeti samo na jednom mestu. Radi se o Silfra rascepu na Islandu, koji razdvaja Evroazijsku i Severnoameričku tekstonsku ploču. Ovo jedinstveno mesto na svetu nalazi se u srcu Þingvellir Nacionalnog parka na Islandu. To je mesto gde su se dve tektonske ploče susrele, a danas se udaljavaju jedna od druge 2 centimetra godišnje.

Zaroniti na ovom mestu, znači zaviriti u davnu prošlost Zemlje; dodirnuti same temelje kontinenata. Voda je ovde kristalno čista, ali i izuzetno hladna, a njena temperature iznosi samo između – 2º i 4ºC. Sve to doprinosi neverovatnoj vidljivosti.

Jedini način da posetite ovo jedinstveno i dramatično mesto na svetu jeste ukoliko se pridružite nekoj od ponuđenih “podvodnih tura”. Danas je ovo popularno mesto za ronjenje koje svake godine poseti veliki broj zaljubljenika u ovaj sport.

Foto: Ronald Eliassen Hole, Flickr i Guillaume Baviere, Flickr

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: