Plaža školjki

Prostranstva australijskih peščanih plaža daleko su poznata među turistima koji hrle u ovaj udaljeni kutak Planete kako bi ovde uživali u toplom pesku, kupanju u okeanu, ili možda surfovanju. Pa ipak, postoji jedna plaža koja se ističe kao jedna od najlepših, ali i najneobičnijih.

Na prvi pogled ova izrazito bela plaža koja svetluca na jarkom suncu može vas podsetiti na bilo koju drugu plažu duž australijske obale. Pa ipak, njena jedinstvena priroda otkriva se tak kad priđete malo bliže. Ova plaža prekrivena je školjkama umesto peskom ili šljnukom, i odatle potiče i njeno ime Plaža školjki, odnosno Shell Beach.

Ova jedinstvena plaža nalazi se u zapadnom delu Australije, u čuvenom Zalivu ajkula (Shark Bay), i pruža se dužinom od 110 kilometara. Sloj školjki na ovoj plaži dubok je od 7 do 10 metara, iako su milioni školjki bili korišćeni za izgradnju okolnih objekata. Kako bi se ovo neverovatno prirodno blago sačuvalo, plaža je postala deo UNESCO-ve Svetske baštine.

Ovo je jedna od dve jedinstvene plaže na svetu koje su prekrivene školjkama. Druga plaža nalazi se u Kaliforniji, u Sjedinjenim Državama.

Ukoliko vam se ukaže prilika da posetitie Australiju, ne propustite priliku da posetite i Plažu školjki i uzivate u kristalno plavom moru i nesvakidašnjem “pesku”.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: