Ne zabijaj glavu u pesak

Afrička ptica trkačica, odnosno noj, nam je uvek asocijacija za zabijanje glave u pesak. U suštini kada za nekog kažemo da „zabija glavu u pesak“ mislimo na osobu koja ignoriše svoje probleme ne želeći da se na pravi način pozabavi njima. To je svakako tema za stručnjake iz psihologije, ali kada govorimo stvarno o ptici noju, da li je to zaista tako ili je to samo urbani mit?

Kao što smo rekli već, noj je afrička ptica trkačica i predstavlja najveću poznatu vrstu ptica. Jedino što ova ptica ne može da leti, ona ima krila i perje, ali ne može da leti. Zato kad je trčanje u pitanju, čik da je stignete. Noj može da „razvije“ brzinu od čak 70km/h u punom trku. Impresivno zaista. U skladu s činjenicom da je najveća ptica na svetu, jaje noja takođe spada u kategoriju rekordera. Veće je od kokošijeg čak 24 puta, a može biti teško čak do 1.5 kg. Ako se nađete, ne daj Bože, lice u lice s nojem, suočićete se sa takođe najvećim očima kod svih kopnenih životinja, a one su dužine oko 5cm.

Noj može da poraste do 2.5 metra visine, ima izuzetno duge i jake noge tako zahvaljujući svojim velikim očima koje izuzetno dobro vide na daljinu, brzo može da spazi neprijatelja koji ga vreba i da se da u beg u punom šprintu. Za razliku od drugih ptica koje imaju četiri prsta, noj se može pohvaliti sa samo dva. Ali jedan od ta dva je prilično ubojit. Na njemu se nalazi ogromna kandža i udarac punom snagom može savladati čak i lava.
Nojevi su primarno biljojedi, ali se dogodi da pojedu i nekog guštera, skakavca i sl. S obzirom da nemaju zube za drobljenje hrane, oni gutaju sitne kamenčiće koji mrve hranu u želudcu. Na taj način većina odraslih nojeva nosi u svom želucu bar po 1 kilogram kamenčića. Pitamo se da li zveckaju dok trče?

Nojevi žive u grupama, koje nazivamo krdima, iako su u pitanju ptice. To su najčešće grupe od desetak jedinki, koju čine jedan Alfa mužjak i jedna dominantna ženka, dok ostatak krda čine ženke. Mladi se izležu nakon 40 dana i već su prekriveni perjem i sposobni da hodaju. Mužjaci imaju prepoznatljivo perje crno-belih krajeva, dok su ženke smeđe boje. I jedne i druge krasi belo perje na repu.

Noj je sasvim sigurno prilično fascinatna ptica, a u prilog ovome govori sve što smo napomenuli u tekstu. Pa ipak, na sreću ili na žalost, proverili smo, noj ne zabija glavu u pesak. Ipak je u pitanju mit, a on je nastao iz dva moguća izvora. Prvi je nastao prema beleški Rimljanina Pinija Starijeg (23-79. g.n.e) koji je zabeležio kako noj kada zabije glavu u pesak misli da ga posmatrač ne vidi uopšte. A drugi izvor za ovaj mit je sama strategija noja koji, kada primeti napadača, često se samo sklupča da dobije izgled žbuna kada je reč o ženkama ili kamena kada je reč o mužjacima.

Ako ste mislili da možete da jašete samo konja, prevarili ste se. S obzirom da se nojevi u današnje vreme gaje na velikim farmama, možete platiti za novi vid zabave, jaghanje nojeva. U Arizoni se svake godine održava Festival noja gde posetioci mogu jahati noja ili se čak oprobati u trkanju s njima. Pretpostavljamo da je moguće pobediti noja u trkama samo u slučaju da se trkate s pilićima.

Savet za kraj, „ne zabijajte glavu u pesak“, ni bukvalno ni hipotetički. U bukvalnom smislu verovatno mnogo boli a u hipotetičkom, problemi neće pobeći brzinom noja, već će vas čekati iza ćoška.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: