Naučnici napravili “GPS mapu” mozga

Naučnici su uspeli da mapiraju putanje električnih impulsa u mozgu, na osnovu sličnog principa na kom se zasniva GPS.

Ovo otkriće može pomoći u budućim istraživanjima funkcionisanja nervnog sistema.

Neurolozi Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu i stručnjaci s Harvarda objavili su svoj rad o NPS (Neurološki pozicioni sistem) u magazinu “Nature Methods”.

“Novi metod koji smo razvili omogućava nam da odgovorimo na ‘veliko pitanje’ u neurologiji o organizacionim principima neuroloških mreža”, rekao je dr Aleks Binštok sa Jevrejskog instituta.

Istraživači su duže od jednog veka pokušavali da otkriju strukturu mreže neurona koja obavlja ključne funkcije našeg organizma – od prerade informacija, do pokretanja refleksa.

Reč je o sistemu koji prenosi informacije električnim i hemijskim signalima.

Baš kao što moramo da znamo kako je umreženo električno kolo kako bismo razumeli njegovo funkcionisanje, potrebno je da mapiramo načine na koji su povezani neuroni da bismo razumeli funkcije nervnog sistema.

“Koristeći NPS tehniku koja mapira mnogo aksona u istom tkivu, sada možemo proučavati šta definiše rute duž kojih neuroni šalju svoje projekcije”, objašnjava dr Aleks Binštok. “Možemo naučiti i način na koji su povezane mreže i kako se to menja u slučaju patoloških stanja.”

Izvor: b92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: