Najskuplja kafa na svetu je Kopi Luwak

Njen nastanak datira iz 19. veka kada su Holanđani nastanili teritoriju današnje Indonezije. Oni su primorali radnike i farmere da uzgajaju jednu sortu kafe za njihove potrebe.

Ono što je zanimljivo je da se ova kafa ne bere od strane ljudske ruke, već dolazi iz stomaka divlje zveri koja se zove Civet. Civet liči na mačku i ima jako oštre kandže.

Ove divlje životinje se u toku noći penju po arabust drveću, odakle beru i jedu najbolja zrna ove slatko crvne kafe. Spoljašnjost zrna bacaju, dok unutrašnje tvrdo zrno progutaju, i tada započinje proces dobijanja ove luksuzne kafe.

Dobijena zrna su braonkasto zelene boje i potrebno je da se dobro očiste i osuše na suncu da bi bila spremna za prženje.

Maksimalna godišnja proizvodnja Kopi Luwak kafe je 450 kg. Najviše se prodaje u Japanu i Americi, a cena se kreće između 300 i 1400 dolara po kilogramu.

Šoljica ove kafe u kafićima i restoranima širom sveta prodaje se za oko 50 dolara. U Londonu je potrebno da izdvojite čak 50 funti za samo par gutljaja. Ako se pak zadesite u Milanu, i želite da probate ovaj napitak, potrebno je da izdvojite 15 evra.

animalcoffee_luwak

Najveća cena koju je iko ikada platio za kilogram ove kafe je 6000 dolara.

Pa vi sad razmislite zašto je Kopi Luwak najskuplja kafa na svetu!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: