Laganje na FB stvara lažno sećanje?

Petina priznaje da su njihovi profili na društvenim mrežama prenaduvani i ne opisuju njihove prave živote.

Ulepšavanje istine kako biste impresionirali svoje prijatelje na Fesjbuku može da stvori lažne uspomene, upozoravaju psiholozi.

Petina mladih ljudi priznaje da njihovi profili na društvenim mrežama imaju malo veze s realnošću, i da je njihovo sećanje na prošlost značajno iskrivljeno i fabrikovano.

Mladi, najčešće od 18 do 24, priznaju da redovno lažu o svojim vezama, napredovanju na poslu i odmorima.

Prethodna istraživanja sugerišu da društvene mreže uništavaju autobiografsko sećanje.

Psiholog dr Ričard Šeri, osnivač Društva za neuropsihoanalizu, upozorio je da ovakvo ponašanje može dovesti do osećaja stida i beskorisnosti.

“Biti takmičarski nastrojen i okrenuti uvek lepšu stranu lica – traženje podrške ili empatije od vršnjaka je sasvim razumljivo”, kaže dr Šeri.

“Ipak, tamna strana društvenog konformizma je kada u potpunosti izgubimo sebe i krenemo da negiramo ono što zaista jhesmo – do stepena u kome više ne prepoznajemo iskustvo, svoj glas, sećanje ili pogled na sebe”, dodaje on.

“Kada ovo počne da se dešava, osećaj krivice i gađenja prema sebi može da stvori kognitivnu zamku koja vodi ka otuđenju i paranoji”, zaključio je dr Šeri.

On misli da društvene mreže imaju moć da podrivaju doslednost između naše realnosti, proživljenog i sećanja.

Studija je sprovedena od strane prvog anonimnog onlajn žurnala koji ima za cilj da očuva životne hronike dozvoljavajući ljudima da anonimno postuju 200 reči svakog dana u svoj lični dnevnik.

“Sećanja su zapravo promenjena i manje tačna kadgod ih povučemo iz uma, do tačke u kojoj su skroz drugačija od onoga što se desilo”, kaže dr Šeri i dodaje: “Snimanje našeg iskustva na bilo koji način kako bismo ga se kasnije prisetili i podsetili lekcija koje smo naučili je vrlo poželjno. Pogled u prošlost, ma koliko neprijatno delovao, nije samo zdrav već se u njemu može i uživati”.

Izvor: b92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: