Ko se još boji letenja?

Ne plašite se letenja? Nakon što vidite ove piste širom sveta neće vam biti svejedno sledeći put kada budete ulazili u avion.

1. Aerodrom Barra, Škotska

Mislili ste da ćete uživati na ovoj plaži, ne ovo je aerodrom. Ova zaista jedinstvena pista nalazi se na plaži jednog ostrva u arhipelagu Hebridi, nadomak južne obale Škotske. Sasvim je razumljivo zašto je pista otvorena samo za dnevne letove.

18e9580eslctyjpg

Photo: calflier001

2. Međunarodni aerodrome Chubu Centrair, Japan

Voda, voda, voda, pa aerodrom, onda opet voda, voda, voda.

JAPAN NEW AIRPORT

Photo: Kyodo News/AP

3. Planinski aerodrom Courchevel, Francuska

Planinska pista aerodroma Courchevel u Francuskoj je samo 545m duga, što dodatno doprinosi da se ovaj aerodrome nađe na našoj listi zastrašujućih aerodroma. Ali, kao da to nije dovoljno, ova pista ima strmi pad nizliticu.

18e958s15bds6jpg

Photo: Peter Robinett

4. Aerodrom na Gibraltaru

Ništa ne bi bilo čudno na ovoj pisti od 1800 m dužine, što je I ubraja u “kraće”, pa ipak ne I najkraće na ovoj listi, da pista zapravo ne preseca Aveniju Vinstona Čerčila, najužurbanije ulice u gradu Gibraltaru. Pa tako, pri svakom poletanju ili sletanju aviona, Avenija se zatvara za saobraćaj. Ingeniozno ili zabrinjavajuće, na vama je da odlučite.

gibraltar

Photo: kimhollingshead

5. Matekane pista u Lesotu, Afrika

400 metara i onda ništa.

matekane afrika

Photo: Tom Claytor

6. Međunarodni aerodrom Princess Juliana, ostrvo St. Martin

Budući da je pista na ovom prometnom međunarodnom aerodromu kratka i iznosi samo 2.300 metara, veliki avioni preleću turiste koji se sunčaju na Maho plaži. Sigurni smo da je sa zemlje, tj. plaže to spektakularan prizor.

st martin

Photo: Takashi

7. Williams Field, Antarctica

Ovaj aerodrom ima dve snežne piste na koje mogu sleteti samo avioni opremljeni skijama i opremom za sletanje i poletanje sa snega i leda i to samo tokom letnjih meseci. Avioni sleću na 8 metara sabijenog snega, koji leži na 80 metara leda, koji pluta na 550 metara vode. Ako vam ovo ne zaledi krv u žilama, ništa neće.

antartik

Photo: U.S. Air Force

Foto: Gizmodo

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: