Kad na palmi rodi crvena banana

Da, zaista postoji više različitih vrsta banana, a među njima je i crvena. Mi smo navikli da jedemo banane sa žutom korom koje se jedino i mogu kupiti kod nas, ali nas definitivno kopka kakvog li su ukusa te egzotične crvene? Pa smo rešili da istražimo malo i makar da zamislimo njihov ukus.

Ono što je neverovatno je činjenica da su banane voće koje se najviše konzumira na svetskom nivou. Ovo omiljeno voće ima visoku kaloričnu vrednost, uključujući i šest vitamina i jedanaest minerala. Daje nam trenutnu dozu energije, tako da nije čudno što se i mnogi sportisti u kratkim pauzama iscrpljujućih mečevima, upravo opredeljuju za banane. Interesantno je i da drvo banane nije u stvari drvo već najveća biljka na svetu.

Kada govorimo o crvenim bananama, oni koji su ih probali, kažu da su dosta slađe od žutih i da im je ukus mešavina ukusa banane i maline. Zvuči interesantno, pogotovo ako ste ljubitelj oba voća. Crvene banane potiču sa Kosta Rike i omiljene su u Meksiku, Centralnoj Americi i čak u nekim delovima Australije. Manje su od žutih, a sam plod je znatno mekši i čak kremaste teksture.

Beru se dok su još zelene, a dozrevaju u posebnim prostorijama ili čak u transportu. Crvena boja koju imaju potiče od beta karotena koji imaju u sebi. Bogate su vlaknima i vitaminima C, D i B6. Ukoliko pojedete samo jednu crvenu bananu na dan, unećete 15% dvevne doze vitamina C i čak 20% dnevne doze vitamina D koji su potrebni organizmu. Redovna upotreba crvenih banana smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka debelog creva, dojke a reguliše i varenje budući da su izuzetno bogate vlaknima.

Rado bismo probali crvene banane, ali trenutno ih nigde nema na našem tržištu. Nadamo se da će se to u nekom momentu promeniti, ako ne, moraćemo da se uputimo na primer čak u Meksiko da uživamo u njihovom čarobnom ukusu.

Ako vas neko pita gde smo, recite slobodno da smo otišli u Meksiko da jedemo crvene banane.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: