Hrast koji cvrkuće

Znate li da postoji drvo koje cvrkuće? Šta više, ono je i rekorder u proizvodnji pampura.

Zapravo ime ovog drveta jeste Drvo koje zviždi, a ovo nesvakidašnje ime duguje brojnim pticama pevačicama koje uživaju u gustoj krošnji ovog drveta i zadovoljno cvrkuću. Na taj način sa drveta se širi pesma i cvrkut ptica koji se nadaleko čuje.

Ali ovo čudnovato hrastovo drvo, osim što “cvrkuće”, poznato je i kao najveći svetski izvor pampura za flaše, odnosno plute od kojih se oni prave.

Drvo koje cvrkuće raste u Portugalu, u  Alentejo regiji, i staro je preko 230 godina. Svetsku slavu je steklo budući da još od 1820. godine, svakih devet godina proizvede najkvalitetniju plutu od koje se prave pampuri za vinske flaše.

Prošla “berba” iz 2009. godine obezbedila je 825 kg sirove kore hrasta koja je dovoljna da se proizvede 100.000 pampura za vinske flaše. Kako bismo imali bolji uvid u to koliki je ovo rekord, prosečno hrastovo drvo, koje se koristi u ove svrhe, proizvede materijal za 4.000 pampura.

Wtree-360

Da li će ovaj rekord biti oboren, saznaćemo 2018. godine kada će biti nova berba, držeći se rasporeda berbe u razmaku od 9 godina.

Pa ipak i pored konstantnog guljenja kore za koje bi nam se učinilo da može oštetiti drvo, ovaj hrast je zapravo u odličnom stanju i veoma je zdrav, šta više, ne putu je da proizvede svoj milioniti pampur.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: