Havajske zabranjene „Stepenice do neba“

Svima je poznata ona dobra stara pesma "Stairway to Heaven" rok benda Led Zeppelin, ali da li su to možda upravo Haʻikū stepence koje se u zagrljaju litice uzdižu nad dolinom Haʻikū na Havajima.

Havajske zabranjene „Stepenice do neba“ (Haiku stepenice) su definitivno nešto što bi vam od srca preporučili da doživite, ali nažalost trenutno nisu otvorene za javnost . A evo, o čemu je i reč.

Za vreme Drugog svetskog rata, 1942. godine, američka vojska je morala da komunicira sa svojom podmornicom koja je kružila oko Japana. Za to im je bio neophodan radiopredajnik koji će biti postavljen negde jako jako visoko. Za taj poduhvat izabran je vrh planine Pukeahiakahoe na Havajima.

Napravljen je drveni putić u obliku stepenica do samog vrha gde je instaliran predajnik. “Putić” je i dalje tamo, ali ove, popularno nazvane “Stepenice do neba“ trenutno nisu otvorene za javnost. Stepenište se nalazi na prilično strmom usponu od 2.500 metara visine i vodi do sada napuštene stanice.

Iako je 2003. godine uloženo 875.000 američkih dolara za renoviranje, penjanje stepenicama je zabranjeno. Mada to ne zadržava baš sve ljubitelje avanture i prelepog pogleda da se popnu.

Volonterska organizacija „Prijatelji Haiku stepenica“ pokušavaju da dobiju saglasnost od njihovih vlasnika, kojih ima nekoliko, da se omogući svim zainteresovanim da iskuse uspon do vrha litice. Vlasnici traže polisu osiguranja vrednu 1.000.000  američkih dolara samo za održavanje stepenica.

Mnogi se ilegalno penju i na taj način dolazi i do raznih oštećenja na mostu. Ovaj pokret smatra da bi bilo bolje da se stepenice otvore za javnost pod svim sigurnosnim merama i da bi se na taj način sprečile razne neprijatnosti. Ali za to je neophodno i učestvovanje državnog vrha.

Što se bezbednosti penjanja tiče, ako su vremenski uslovi povoljni i isključivo po danu se penjete, i uz iskusnog vodiča, stepenice su bezbedne. Što isključuje ilegalno pristupanje stepeništu sa opasnih i strmih litica, u tom slučaju često se dešava da nešto „krene po zlu“ i da moraju da se uključe policija i spasilački timovi.

Dok Havajska vlada ili vlasnici stepeništa ne odluče da li će stepenište i lepote koje donosi penjanje njima „podeliti“  i sa drugim ljudima, mi smo vam pripremili galeriju prelepih fotografija, pa za sada uživajte makar iz svoje fotelje.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: