Do vrha sveta i nazad

Planina Hua ili Hua Šan je jedna od najsvetijih planina u Kini, gde se nalaze najopasnije staze za pešačenje u svetu. Iako vam Kina nije baš tako blizu, nikad se ne zna da li će vas put ikad navesti baš u ove krajeve. Ali pazite, iako ste pravi avanturista, ovo nije put za one koji se plaše visine. A videćete i zašto.

Planina se nalazi u blizini grada Huain u provinciji Šanksi. Planina se sastoji od pet vrhova od kojih su četiri dobila imena po stranama sveta dok je peti centralni. Još u drugom veku pre nove ere sagrađen je Taoistički hram u podnožju Zapadnog vrha. Taoisti su verovali da u planini živi Bog podzemlja. Ovaj hram su često koristili spiritualisti da kontaktiraju Boga. Za razliku od ovog hrama postoje i neki mnogo nepristupačniji, koje su vekovima posećivali samo carski i lokalni hodočasnici. Jedan od njih je Huašan. Svim hramovima danas upravlja Kinesko Taoističko Udruženje, koje se stara o održavanju hramova i zaštiti životne sredine.

Najviši vrh je Južni vrh i visine je 7.087 metara. Kada se stigne do podnožja planine, najpre se ide žičarom do najnižeg, Severnog vrha. Žičarom se penjete oko 10 minuta a vrh se nalazi na visini 1.614 metara. Odatle počinje prava avantura i naporno pešačenje do, ako ste dovoljno izdržljivi, najvišeg vrha. Oni koji su imali ovo nezaboravno iskustvo kažu da je glavna prepreka, osim strmih i uznanih staza, i vazduh koji se sve više proređuje, temperatura koja opada i led na stazama. Stepenice kojima se penjete uklesane su u stene, a staze su ili drvene ili su od ravnog planinskog kamena. Jedino što vas sprečava da ne padnete u ambis su lanci pričvršćeni za stene za koje se pridržavate. Na planini postoje i hoteli gde možete napraviti predah, prenoćiti i doživeti predivan izlazak sunca. Iako je jako teško popeti se, oni koji su posetili ovo mesto kažu da vredi, a kako kaže jedna kineska poslovica, ako želiš videti dalje, moraš se popeti više. Procenite sami.

Foto: Businessinsider i Travelx

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: