Danas se obeležava 70. godišnjica održavanja čuvenog La Tomatina festivala

Na ulicama malog grada Buñol u Španiji učestvovaće nekoliko hiljada mladih na tradicionalnom festivalu La Tomatina, za koji se svake godine obezbedi više od 100 tona paradajza.

I ove godine kao i prethodnih ovaj mali grad pretvoriće se u poprište pravog “rata paradajzom”. Ukoliko planirate da se nekad pridružite ovom festival, trebalo bi da znate da su pravila igre vrlo striktna.

Učesnici moraju da zgnječe u ruci paradajz pre nego što ga bace da bi udarac bio što slabiji, zabranjeno je donošenje oštrih ili tvrdih predmeta, nosi se stara odeća kako bi nakon igre mogla da se baci, a na nogama se nose patike, a ne sandale, jer ”mogu da se izgube u soku”. Takođe savetuje se nošenje naočara za plivanje jer kiselost paradajza može uzrokovati bol u oku.

”Tomatina” se održava svake godine u Bunolu, gradu udaljenom oko 40 kilometara severno od Valensije, poslednje srede u avgustu. Ovaj događaj je osnovan sredinom 40-tih godina prošlog veka, kada su se samo deca gađala hranom. Pedesetih godina prošlog veka bitka hranom je zabranjena, ali je gradska opština Bunola 1957. godine ipak autorizovala ovu vrstu borbe i od tada ona je prerasla u internacionalni festival, koji svake godine u ovaj grad dovodi sve više i više turista.

Pogledajte kako je Google danas obeležio godišnjicu ovog festivala.

la-tomatina-70th-anniversary-5748008186544128.2-hp

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: