Beli hram inspirisan SF filmovima

Verovali ili ne, ali ova građevina nije sačinjena od oblaka i sasvim je stvarna. Budistički hram Wat Rong Khun, ili poznatiji kao Beli hram, nalazi se na Tajlandu i od 1997. godine, kada je izgrađen, mami uzdahe svih posetilaca i inspiriše fotografe širom sveta da ovekoliče ovu božansku građevinu.

Hram je dizajnirao Chalermchai Kositpipat, tajlandski umetnik, možda upravo pod uticajem božanskog nadahnuća, zahvaljujući kome se danas možemo diviti ovom spektakularnom hramu. Za razliku od tradicionalnih budističkih hramova koji su zidani u zlatu, Beli hram je u potpunosti izgrađen u beloj boji, simbolišući Budinu čistoću. Hram je prekriven ogledalima koja reflektuju sunčevu svetlost predstavljajući Budinu mudrost koja se širi i prožima Planetu i svemir.

Pristup većini prostorija u hramu je danas zabranjen budući da je hram doživeo veća oštećenja tokom zemljotresa koji je pogodio Tajland početkom maja ove godine. Oštećenja su obnovljena, ali posetioci mu se mogu još uvek diviti fotografisati ga spolja.

Izvor fotografija: Wikipedia

Lepota ovog hrama zaista je očaravajuća, ali iznenađenjima nikad dosta. Hoće li vas začuditi ukoliko u dvorištu hrama, pored svog blaženstva i spokoja, odjednom ugledate skulpturu Predatora koji izranja iz zemlje? Ili ukoliko ugledate Majkl Džeksona, likove iz filma Matriks ili Avatar, Kung-fu Pandu…i niz drugih dobro poznatih „faca“ i scena koji odlikuju popularnu kulturu uklopljeni u klasične elemente azijske kulture na freskama koje krase unutrašnost hrama. Sasvim smo sigurni da ovako nešto ne postoji nigde na svetu. Iako ovaj umetnički „haos“ izgleda sasvim neprirodno, ideja kojom se umetnik vodio bila je da prikaže tradicionalan prikaz borbe dobra i zla na jedan sasvim drugačiji način.

Izvor fotografija: www.travelphotoreport.com/2013/01/11/strange-interior-white-temple-chiang-rai/

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: