Ajfelov Toranj proslavio 125 godina

31.03.2014. godine Ajfelov Toranj je proslavio svoj 125 rođendan. Daleko od toga da ga možemo svrstati u kategoriju “dedice”, Ajfelov Toranj se i dalje ponosito uzdiže iznad Marsovih polja (Champ de Mars) u Parizu.

Nemoguće je otići u Pariz a da ne odvojite vreme i posetite ovu velelepnu građevinu. Jednu od najpoznatijih i najposećenijih turističkih destinacija godišnje poseti oko 250 miliona posetilaca. Koliko se kasa grada Pariza napuni, izračunajte sami, s obzirom da karta za najvišu tačku na koju možete da se popnete košta 15 evra. Možete se popeti liftom, a oni koji žele da se oprobaju u izdržljivosti penjenja stepenicama imaće izuzetnu priliku za to, jer treba da savladaju  “samo” 600 stepenika da bi došli do druge platforme vidikovca. Najviša tačka do koje posetioci mogu da se popnu nalazi se na visini od oko 276 metara iznad zemlje, a do nje možete doći isključivo liftom.

Ali, kako je sve počelo? Građevinska firma Gustava Ajfela je 31.03.1889. godine tokom Pariskog svetskog sajma poznatog kao Izložba Univerzele izgradila kulu u znak sećanja na Francusku revoluciju. Sa neverovatnom visinom od 300 metara ova kula predstavljala je napredak u građevinarstvu, te u upotrebi metala kako u smislu strukture, tako i dekoracije. Kula se sastoji od 18.038 pojedinačnih delova koji su, zahvaljujći preciznim nacrtima, sklopljeni u čvrstu celinu. Kako bi kula poprimila i danas jedinstven i prepoznatljiv izgled, na projektu je radilo 300 majstora čitave dve godine, koristeći razne dizalice, drvenu skelu i beton za temelje. Liftovi unutar kule su rešeni kao složen sistem hidrauličnih liftova, a kasnije su dodati električni modeli. Na svečanom otvaranju, podignuta je zastava Francuske uz pucnjeve iz 21 puške kao pozdrav ovom nesvakidašnjem objektu.

Ajfelov Toranj je svojom visinom premašio do tada najvišu zgradu na svetu sazidanu 1930. godine, Krajsler zgradu u Nju Jorku. Posetioci su bili oduševljeni novom građevinom i željno su čekali u redu da se popnu i uživaju u pogledu na grad Pariz. Cena tadašnje karte je iznosila 5 franaka. Iako je prvobitan dogovor bio da se kula nakon 20 godina sruši, kada Gustav Ajfel nadoknadi troškove izgradnje, toranj je doživeo toliku popularnost da to više nije dolazilo u obzir.

Danas je Ajfelov Toranj jedan od najznačajnijih simbola Francuske. Da su doneli pravu odluku i zadržali ga svedoči veliki broj posetilaca koji svakodnevno hrle ka njemu.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: