Obeležimo Svetski dan Nutele

Danas, 5. februara proslavljamo Svetski dan Nutele. Čestitamo svima koji slave!

Nutella za neke predstavlja više od slatkog namaza sa lešnikom. Ne vole Nutelu samo klinci i klinceze, već i mi malo stariji pa se već radujemo palačinkama sa Nutelom kojima ćemo danas obeležiti ovaj dan. Valja se, kažu 😉

Ovaj dan proglašen je zvaničnim danom Nutele 2007. godine i tradicija se nastavlja svake godine.

Nutela se po prvi put našla na tržištu 1964. godine, a nastala je iz namaza Supercrema koji je nastao 1951. godine. Ova preteča Nutele zapravo je nastala od Paste Gianduje, koju je stvorio osnivač firme Pjetro Ferero davne 1946. godine. Iako je popularna širom sveta, Nutela je u Italiji postala kulturni i društveni fenomen.

nutella-pancake-cakeGlavni sastojak, lešnik, je tipični proizvod pokrajine Pijemont iz koje potiče porodica Ferero. Pa ipak, tačan recept Nutele je strogo čuvana tajna iako na nalepnici možete pročitati das u glavni sastojci Nutele šećer, različita biljna ulja te lešnici i kakao. Istina je da ovi sastojci čine samo 20% proizvoda, ostalo je tajna.

Zanimljivo je napomenuti da Nutela nije ista u svim zemljama, npr. u Italiji ovaj slatki namaz sadrži manje šećera od Nutele u Francuskoj.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: