Letnji kamp za studente u Novom Sadu

Novi Sad će tokom narednih nedelju dana biti domaćin za 30 studenata iz cele Evrope, koji učestvuju u Letnjem univerzitetu evropske studentske asocijacije AEGEE. Osim Novog Sada, oni će posetiti Sremske Karlovce, Frušku goru i Beograd, a potom će putovanje nastaviti u makedonske gradove Skoplje i Ohrid.

Cilj takvog pograma, koji se organizuje u univerzitetskim gradovima širom Evrope, jeste da mladi putuju u druge zemlje, i kroz druženje se upoznaju sa drugim i drugačijim evropskim kulturama.

“Malim koracima možemo učiniti velike stvari” – tom porukom, novosadski studenti poželeli su dobrodošlicu kolegama koji su u Novi Sad stigli iz svih krajeva Evrope. Domaćini iz novosadskog i makedonskog ogranka AEGEE-a, koji su se ovog puta udružili kako bi organizovali jedinstvenu balkansku turu, za goste su pripremili debate o evrooptimizmu i kretanjima u Evropi, ali i turističke obilaske i druženja.

“Čućemo etnologa, koji će da im kaže nešto o našim običajima, organizovaćemo za njih slavu, dakle pripremamo sve što se inače priprema, da se upoznaju sa tim običjaima, jer nije isto kad ims e ispriča i kad oni stvarno to dožive, a to nam je cilj”, rekla je Dragana Tošić, iz Aegee Novi Sad.

“Dalje program imamo u Skoplju. Tamo je isto ceo dan popunjen. Imamo radionice, učićemo o našoj kulturi, kako da igraju oro, biće naša tradicionalna hrana, piće. Nakon toga idemo u Ohrid, gde ćemo da posetimo Ohridsko jezero, Samuilovu tvrđavu…”, rekao je Goran Borovčanski, Aegee Skoplje.

Između 250 evropskih gradova, u kojima se Letnji kamp organizuje, ovi studenti su izabrali baš balkansku rutu, kako bi, kažu, osetili čuveni duh Balkana. Ela Brahma iz Holandije, u Letnjem kampu učestvuje treći put, a do sada je obišla Tursku, Rumuniju i Moldaviju. Najveća dragocenost ovog programa za nju su prijateljstva koja usput stiče.

“Jedan od učesnika od pre dve godine mi je javio da dolazi u moj grad da studira. I uvek je zanimljivo kako svet, koliko god da je veliki, uz ovakve organizacije i ovakve programe, postaje vrlo mali, i svi su na neki način povezani”, rekla je Ela.

Osim u Srbiji i Makedoniji, Letnji univerzitet se održava u 250 drugih evropskih gradova, a ima godišnji odziv od oko 10 hiljada mladih na nivou cele Evrope. Među njima je i 15 studenata iz Novog Sada, koji će zahvaljujući organizaciji AEGEE ovog leta otputovati u Nemačku, Italiju, Španiju i Holandiju.

Izvor: www.rtv.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: