Završnica Sony World Photography Awards 2016

Ljubitelji fotografije širom sveta ubrzano se pripremaju za finale prestižnog Sony World Photography Awards konkursa, najvećeg u ovoj vizuelnoj umetnosti. Cilj takmičenja je da se prepoznaju i nagrade najbolja dela savremene fotografije na svetu, a za učešće se mogu prijaviti i amateri i profesionalci. Osim vrednih nagrada, pobednici, kao i autori koji su se plasirali u uži izbor, dobijaju priliku da publici na planetarnom nivou predstave svoj talenatpreko Svetske organizacije za fotografiju.
Indian tribal fashion

Prijavljivanje je još uvek u toku, pa zainteresovani autori mogu poslati svoje radove u skladu sa kategorijom u kojoj žele da se takmiče.

  • Rok za kategoriju za studente fotografije (Student Focus) je decembar 2015. godine;
  • rok za nacionalnu kategoriju (National) je januar 2016. godine;
  • rok za kategoriju za mlade fotografe, starosti od 12 do 19 godina (Youth) je januar 2016. godine;
  • rok za otvorenu kategoriju (Open) je januar 2016. godine;
  • rok za profesionalnu fotografiju (Professional) je januar 2016. godine.
Smile at the heavens
Sony World Photography Awards 2016_Fotografija Smile at the heavens, autor Otieno Nyadimo

U okviru profesionalne kategorije od ove godine postoje dva takmičarska žanra, umetnički i dokumentarni, za koje su izabrana dva počasna sudijska panela. Na čelu panela za fotografije iz umetničkog žanra je pisac i kustos Dejvid Kampani, a sa njim će odlučivati iKarenKnor, fotograf i profesor na Univerzitetu kreativnih umetnosti (SAD/UK), Žan Žak Nude, direktor publikacijeL’Oeil de la Photographie(Francuska), kao i MarikoTakeuči, fotografski kritičar, kustos i vanredni profesor na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Kjotou (Japan). Za radove dokumentarnog žanra, glavni sudija jekonsultantkinjaDominik Grin(UK), a u žiriju su i Ema Linč, urednica fotografije na portalu BBC GlobalNews, DžulijenDžords, koosnivač i glavni operacioni direktor platforme Blink.la (SAD) i FionaRodžers, globalni menadžer za razvoj poslovanja agencijeMagnum Photos(UK).

Evening Mood @ Tre Cime di Lavaredo
Sony World Photography Awards 2016_Fotografija Evening Mood @ Tre Cime di Lavaredo, autor Stefan Achorner

O fotografijama za otvorenu kategoriju takmičenja odlučivaće stručni žiri na čelu sa DžejlMaršner, urednicom fotografije na portalu Time Out(UK), dok su za procenu studentskih radova zaduženi Sajmon Bejnbridž, urednik Britanskog fotografskog žurnala (UK), Mark Murman, urednik fotografije časopisa Mother Jones (SAD) i MetjuTaker, urednik fotografije portala BuzzFeed UK (UK).

Pobednici će biti proglašeni na završnoj ceremoniji u Londonu 21. aprila, a radovi pobednika i finalista biće izloženi u periodu od 22. aprila do 8. majana izložbi Sony WorldPhotographyAwards 2016 u umetničkom i kulturnom centru SomersetHouseu Londonu.

Više informacija o takmičenju možete saznati na linkuwww.worldphoto.org/swpa.

Naslovna fotografija: Sony World Photography Awards 2016_Fotografija Indian tribal fashion, autor Sanghamitra Sarkar

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: